Poháre na panna cottu a podobné minizákusky dokážu povzniesť občerstvenie na párty k dokonalosti. Máte v pláne ponúknuť vašim hosťom dezerty a fingerfood chuťovky, na ktoré len tak ľahko nezabudnú? V tom prípade by ste si mali dať pozor na tri veci. Vyladená chuť, oku lahodiaci dizajn a nakoniec dokonalé servírovanie. Ups! Natrafili ste na kameň úrazu a netušíte, ako a v čom minidezerty podávať? V tom prípade ste na správnom mieste.
OBSAH ČLÁNKU
- Aké druhy pohárov na minidezerty a fingerfood máte na výber?
- Aké sú aktuálne trendy v pohárikoch na dezerty a finger food?
- Podľa čoho vybrať vhodné poháre na panna cottu a ďalšie minidezerty?
Aké druhy pohárov na dezerty a fingerfood máte na výber?
Pri organizovaní domácej párty alebo oslavy je výber správnych obalov na fingerfood a minidezerty dosť zásadnou záležitosťou. V hre je totiž prezentácia jedla a celkový dojem, ktorý vaše pohostenie v podobe jedla vytvára. A verte či nie, to napokon výrazne ovplyvňuje aj atmosféru na párty. Éra fingerfoods je tu s nami už nejakú chvíľu. Sú trendy, šikovné, chutné a efektívne, keďže ich jednoducho “zlupnete na jeden hlt”. Navyše je tu to neskutočné množstvo nápadov a inšpirácie, ako fingerfoods servírovať, takže s týmto štýlom pohostenia jednoducho nemôžete urobiť krok vedľa.
Okrem fingerfood jednohubiek valcujú trendy lákavé minidezerty, ako napríklad spomínaná panna cotta. Ak chcete urobiť svoju párty alebo oslavu naozaj nezabudnuteľnou, určite myslite na ich realizáciu. Hoci to na prvý pohľad vyzerá náročne, nie je to raketová veda. A možno sa budete čudovať, koľko času vám výroba takýchto minidezertov, na rozdiel od pečenia klasických zákuskov a koláčov, ušetrí. Aj v tomto prípade je však veľmi dôležité vedieť, do čoho panna cottu a minidezerty naservírovať.
Našťastie, existuje celá škála pohárov a obalov, ktoré sa líšia materiálmi, tvarmi a veľkosťami. Aké máte možnosti a aké sú výhody a nevýhody jednotlivých pohárov na dezerty a fingerfoods doplnkov?
Z akého materiálu sú poháre a fingerfood misky?
Plastové poháre na minidezerty
Vďaka tomu, že sú plastové poháre extra ľahké nebudete mať problém s ich prepravou a manipuláciou. Vďaka priehľadnosti je všetkým hneď jasné, aký minidezert konkrétny plastový pohár v sebe ukrýva. A to zároveň prispieva k atraktivite pohostenia, obzvlášť, ak dezerty alebo iné chuťovky naservírujete efektne. Veľkou výhodou je dostupnosť plastových pohárov, keďže sú pomerne lacné. Pri určitých typoch dezertov však tieto plastové poháriky nemusia pôsobiť dostatočne luxusne a ich jednorázové použitie zároveň neprispieva k udržateľnosti.
Sklenené poháre na minidezerty
Ostaňme na moment pri tom luxuse. Ak chcete viac, než plast, vyberte si sklenené poháre. Sú elegantnejšie a navyše ich môžete používať opakovane, takže z dlhodobého hľadiska šetríte náklady za opakované nákupy plastových pohárikov na dezerty. V prípade skla je veľkým benefitom fakt, že neovplyvňuje chuť jedla, čo sa v prípade niektorých plastových materiálov v kombinácii s určitým typom jedál môže vyskytnúť. Kde je však ich Achillova päta? Sklenené poháre na dezerty sú ľahko rozbitné a oveľa horšie sa s nimi manipuluje. Vzhľadom na ich krehkosť nie sú vždy vhodnou voľbou na párty, kde budú prítomné deti.
Misky, tácky a fingerfood obaly z udržateľných materiálov
O ktorých konkrétne je reč? Tak napríklad bambus, drevo, cukrová trstina, bioplasty a podobne. Najväčšou výhodou je ich ekologický aspekt – väčšina z nich je kompostovateľných a znižuje celkovú uhlíkovú stopu produktu v porovnaní s klasickým plastovým pohárom na panna cottu. Okrem toho majú mnohé z nich naozaj trendy vzhľad, čo opäť prispieva k variabilite servírovania a celkovému dojmu z jedla. Ich nevýhodou je však nižšia odolnosť voči teplu alebo napríklad vlhkosti a preto nemusia byť vhodné pre väčšinu pokrmov. V niektorých prípadoch môže odradiť ich cena, keďže sú o niečo drahšie ako tie plastové jednorázové misky a poháriky.
Aký tvar pohárov a fingerfood misiek mám na výber?
Aj z pohľadu tvarov máte možnosť zvoliť taký, ktorý sa hodí ku konkrétnemu dezertu, prípadne si vybrať viacero variantov. Závisí len na vás, či naservírovať panna cottu v klasickom okrúhlom poháriku alebo si vyberiete iný tvar. Prečo to vôbec riešiť? Práve vzhľad pohára na minidezert alebo fingerfood misky dokáže podtrhnúť jednotlivé vrstvy či zloženie chuťovky. Prípaden zohľadnite to, ako by ste chceli samotné jedlá naservírovať na stole. Vybrať si môžete napríklad z týchto tvarov:
- okrúhle poháriky a misky,
- štvorcové a obdĺžnikové poháriky,
- kónické a trojuholníkové poháriky.
Na veľkosti pohárika alebo misky na fingerfood záleží. Prečo?
Menšie misky, približne do 50 mililitrov, sú vhodné na ozajstné chuťovky. Síce ich môžete vyrobiť naozaj veľa, no rozhodne neušetríte na nákladoch na spotrebný materiál. Tento typ misiek a pohárikov je vhodný pre naozaj luxusné alebo veľmi výrazné dezerty a chuťovky.
O niečo väčšie sú misky s objemom do 100 ml. Tie sa hodia na väčšinu minidezertov a predjedál, ako je napríklad nátierka, chutney a podobne. Zároveň si pri servírovaní dezertu môžete dopriať dostatok priestoru na kreatívu. Väčšie misky a poháriky nad 100 ml vám už dovolia vyhrať sa s dezertom presne podľa vašich predstáv. Zároveň ide o komplexnejšie jednohubky, z ktorých si dá zrejme každý naozaj len po jednom.
Aké sú aktuálne trendy v pohárikoch na dezerty a finger food?
O ekologických obaloch na jedlo sme už v našom blogu písali. Pre prevádzky v gastro odvetví sme tak zhrnuli všetky podstatné výhody a nevýhody, aby sa vedeli rozhodnúť, či svojim zákazníkom poskytnú možnosť udržateľnejšieho balenia jedál a nápojov. Ponúknete ho aj vy svojim hosťom na najbližšej párty? Nuž, s narastajúcim povedomím o životnom prostredí by boli poháriky a misky z biodegradovateľných materiálov rozhodne niečo, za čo by vás mnohí ako organizátora pochválili. Vedeli ste napríklad, že úroveň emisií skleníkových plynov spojených s výrobou, používaním a likvidáciou produktov z plastov na báze fosílnych palív vzrastie do roku 2040 na 19 percent celkového uhlíkového “budgetu”?
Okrem udržateľnosti je momentálne v prípade party jedla a servírovania moderný minimalistický dizajn a zameranie sa na čisté a nerušivé línie servírovania. Inak povedané, v hlavnej úlohe je jedlo 🙂. Ak však siahnete po originálnych tvaroch, ako sú napríklad misky v tvare lodičky alebo kónické poháriky, rozhodne neurobíte krok vedľa.
Podľa čoho vybrať vhodné poháre na panna cottu a ďalšie minidezerty?
Aby sme vám rozhodovanie sa pri výbere vhodných pohárov na minidezerty a finger food chuťovky uľahčili čo najviac, zhrnuli sme všetky potrebné faktory, ktoré by ste mali vziať v úvahu. Ktoré sú to?
Úplnym základom je to, čo chcete do týchto obalov servírovať. Panna cottu, suflé, mini quiche, ganache, tyčinky z čerstvej zeleniny alebo dipy? Druh jedla, jeho konzistencia a množstvo zohrávajú pri voľbe vhodnej dózičky najväčšiu rolu. Potom je tu už spomínaný materiál – pôjdete skôr jednorázovou menej ekologickejšou cestou alebo stavíte na udržateľnosť, za ktorú si o niečo viac aj priplatíte? Pozor však na praktickú stránku a bezpečnosť. Budete umývať sklenené poháriky alebo si vezmete na seba riziko, že sa zopár z nich môže aj rozbiť?
Rozmer, resp. veľkosť a objem pohárikov a nádob by mali opäť raz zodpovedať tomu, čo v nich bude. Mini poháre sú ideálne pre sýte dezerty alebo tie exkluzívne, zatiaľ čo väčšie poháriky skvele zdôraznia farebné kombinácie a detaily dezertu. A nakoniec, vlastne tak trochu aj na začiatok – zvážte tému a štýl podujatia. Aj poháriky na dezerty a fingerfood by mali zapadnúť do celkového konceptu eventu alebo párty.
Malý tip na záver – ak hľadáte inšpiráciu napríklad na halloween party, určite prebehnite očami náš článok o tipoch na jedlo stolovanie, nájdete v ňom aj vybrané chuťovky so strašidelnou témou. Takže už len vybrať tie správne poháriky a misky na servírovanie a skvelá oslava môže začať.
VYBRAŤ POHÁRIKY A FINGERFOOD OBALY
ZDROJE:
https://www.taste.com.au/galleries/our-top-100-finger-food-recipes/kgwk1yds