Papierové taniere na oslavu: Aké máte možnosti a ktoré sú najlepšie?

Papierové taniere na oslavách prinášajú možnosť, ako vyriešiť otázku riadu bez potreby umývania. Navyše ich dnes dostanete aj v dizajne, ktorý doplní oslavu tematicky a váš kredit hostiteľa opäť raz stúpne o priečku vyššie. S papierovými taniermi s motívom dinosaurov alebo obľúbenej princeznej si navyše zaslúžite radostný úsmev na tvári detského osadenstva ako bonus. Otázkou však ostáva – budú na oslavu lepšie papierové taniere, respektíve jednorázový riad alebo radšej siahnuť po tom klasickom? Aby sme vám rozhodovanie uľahčili, všetko podstatné sme zhrnuli v tomto článku.



OBSAH ČLÁNKU

 

  1. Aké výhody (a nevýhody) má jednorázový riad na oslave?
  2. Možnosti materiálov: Plastové, papierové a iné taniere
  3. Podľa čoho vybrať najlepšie papierové taniere a zvyšný riad na oslavu?

Aké výhody a nevýhody má jednorázový riad na oslave?

 

Zorganizovať oslavu vôbec nie je jednoduché. Ak si k tomu prirátate zabezpečenie občerstvenia vo vašej osobnej réžii, len prípravy si vyžiadajú deň voľna vopred. Samozrejme, vždy znie otázka o aký typ oslavy ide (interiér, exteriér), koľko plánujete pozvať hostí a ako vysoko ste si položili latku. Oslava totiž môže začínať komornou rodinnou atmosférou pre 6 ľudí a končiť tridsiatkou najbližších priateľov. Samostatnú kategóriu tvoria detské oslavy, kde je okrem cateringu potrebné zabezpečiť mnohokrát aj animačný program. 

 

Ak sa však vrátime späť, k jedlám a nápojom, pri domácich oslavách často prichádza na rad jedna dôležitá otázka. Zvoliť radšej jednorázový alebo klasický riad? Tým máme na mysli nielen taniere, tácky, misky, príbory a poháre. Dnes už v rámci jednorázového riadu poľahky nájdete aj fingerfood tégliky a doplnky na chuťovky, slamky či kelímky na domácu zmrzlinu. Aby ste si správne odpovedali na otázku, či bude lepší riad na jedno použitie alebo klasický, ktorý potom musíte umývať, porovnajte si výhody a nevýhody jednorázového riadu.

Výhody jednorazového riadu na oslave

  1. Jednorázový riad je praktický a šetrí čas

Inak povedané, po oslave si nemusíte lámať hlavu nad tým, ako umyjete desiatky tanierov a pohárov a púšťať myčku na viackrát. Riad môžete jednoducho zbaliť do vreca na odpadky a vyhodiť. Získaný čas a energiu môžete venovať upratovaniu alebo pokojne aj oddychu, napokon, zaslúžite si ho!

  1. Vyberte si z množstva farieb dizajnov tanierov a riadu na oslavu

    Minimálne papierové taniere na oslavu dnes nájdete v rôznych štýloch, farbách a s rôznymi motívmi, od veselých farebných až po nádherné dizajnové (napríklad imitácia čipky a podobne). Ako sme už spomenuli, na detskú oslavu sú taniere s motívom rozprávkových postavičiek skvelá voľba, ako vyriešiť aj ten najmenší detail.

  2. Cena za papierové taniere a zvyšný jednorázový riad na oslavu nie je vysoká

Napokon, ak si zrátame náklady na umývanie klasických tanierov a pohárov a váš čas, ktorý touto činnosťou strávite (pretože aj naloženie a vyloženie umývačky, najmä, ak je opakované, sa ráta), možno sa budeme pohybovať v podobných medziach. Obzvlášť v prípade, ak organizujete väčšiu oslavu, vaše domáce zásoby riadu nepostačujú a vy si musíte klasický riad za poplatok zapožičať. 

  1. Aj jednorázový riad môže byť ekologický

Aj vám pri organizovaní oslavy nie je jedno, aký dopad má vaše rozhodnutie v prípade voľby na prírodu okolo nás, máme pre vás dobrú správu. Aj jednorázový riad, najmä ten papierový, často pochádza z ekologických a kompostovateľných materiálov. Po použití tak môžete papierové taniere recyklovať alebo kompostovať, čím eliminujete negatívny dopad na životné prostredie.

Nevýhody jednorázového riadu

  1. Papierové taniere na oslavu nemusia byť veľmi odolné riešenie

    Najmä, ak si ich porovnáme s tými klasickými. Vždy však záleží najmä na tom, aké jedlo na nich budete na oslave podávať, podľa toho by ste mali pristupovať aj k výberu (viď nižšie). Avšak pozor, je tu novinka, o ktorej vedia len máloktorí. Ak boli dosiaľ vašou voľbou číslo jeden práve papierové taniere, no vy ste ju zamietali z dôvodu, že plánujete podávať na oslave napríklad rebierka alebo pečené koleno, nemusíte sa svojho výberu vzdať. Vyberte si nepremastiteľný papierový riad a problém je vyriešený.

  2. Sú papierové taniere na oslavu dostatočne elegantné riešenie?

    Ako sme vyššie spomenuli, aj medzi papierovými taniermi a jednorazovým riadom nájdete kúsky, ktoré rozhodne nepripomínajú svojim vzhľadom tuctové papierové taniere ako si ich pamätáte kedysi. Avšak stále platí, že oslavy na vyššej úrovni, ktoré sa nesú v elegantnom duchu a atmosfére, ako napríklad päťdesiate výročie svadby, uprednostnia klasické taniere pred tými jednorázovými.

  3. Klasické plasty prinášajú väčšiu ekologickú záťaž

V tomto smere je veľmi dôležité zistiť si viac o materiáloch, z ktorých je jednorázový riad na oslavu vyrobený. Áno, máme tu aj pokrokové eko-bio produkty, no klasické plastové taniere zo sebou budú vždy prinášať väčšiu ekologickú stopu. Taktiež pozor na materiály, ktoré sú pre zvýšenie odolnosti napríklad laminované plastom alebo inými látkami, v dôsledku čoho sa stávajú nerecyklovateľné alebo ťažšie rozložiteľné. 

Aby sme to zhrnuli, vybrať si na oslavu papierové taniere a jednorázový riad je praktické, cenovo dostupné a otvára to možnosti, ako si vybrať z rôzneho prevedenia. 

Možnosti materiálu jednorázového riadu na oslavu

 

Materiál tvorí dôležitý rozhodovací prvok pri výbere jednorázového riadu na oslavu. Skôr, než si povieme, ako vybrať ten najlepší, urobte si jasno v možnostiach, ktoré máte na výber.

    • Papierové taniere a riad

      Tento materiál je ideálny na oslavy vďaka širokej ponuke dizajnov a svojej jednoduchej likvidácii. Bio papierové taniere, poháre či obrúsky sú plne recyklovateľné a často aj kompostovateľné, čiže ich pokojne môžete zúročiť aj sami.

    • Jednorazový plastový riad (aj v eko verzii)

      Klasické plastové taniere a poháre sú lacné, no ak sa na to pozrieme z hľadiska uhlíkovej stopy, už menej obľúbené. Alternatívou je bioplast (skratka PLA), ktorý je vyrobený z obnoviteľných zdrojov a taktiež kompostovateľný.

 

  • Jednorázový riad z cukrovej trstiny

    Riad z cukrovej trstiny momentálne predstavuje obľúbenú voľbu pri výbere jednorázového riadu. Práve tento materiál je ideálny na taniere a misky, pretože je pevný, odolný, na rozdiel od klasických plastových a papierových tanierov, pričom si zachováva čistý uniformný dizajn.

  • Doplnky k riadu z dreva a bambusu

    Drevo a bambus svojou pevnosťou dopĺňajú výbavu na oslavu, bez ktorej sa vaše misy nezaobídu. Napichovátka, príbory, slamky, lodičky a podobne sú opäť raz kompostovateľné a vo všeobecnosti udržateľnejšie materiály.

 

Podľa čoho vybrať najlepšie papierové taniere a zvyšný riad na oslavu?

 

Zhrnuli sme si možnosti, výhody aj nevýhody jednorazového riadu. Ostáva teda to najdôležitejšie – čo všetko by ste mali zvážiť, ak chcete vybrať tie najlepšie taniere a riad na najbližšiu oslavu, ktorú máte na pláne?

Charakter oslavy a výzdoba


Najdôležitejšia informácia je, o aký typ oslavy ide. S tým súvisí aj druh výzdoby a rozhodnutie, aký druh jednorázového riadu z pohľadu dizajnu bude najvhodnejší. Pre detské oslavy vyberajte taniere s motívmi obľúbených postavičiek alebo farbami, ktoré budú ladiť s dekoráciou. Trendom je napríklad hra farieb tón v tóne. Na formálnejšie oslavy, ako sú svadobné hostiny v domácom podaní alebo oslavy pre starších členov rodiny zvoľte neutrálny dizajn alebo jemnejšie vzory.

Aké jedlá a nápoje budete na oslave podávať?


Kvalita papierových tanierov sa odlišuje. Nie je jednorázový riad ako jednorázový riad. Ak viete, že budete podávať pokrmy, ktoré sú ťažšie (plnohodnotné porcie a nielen chuťovky a pod.), je nesmierne dôležité zvoliť také, ktoré sú dostatočne pevné. Ťažšie však môžu byť nielen váhou ale aj samotným zložením. Grilované dobroty, pečené prasiatko ale pozor, aj šaláty s dresingom si vyžadujú väčšiu odolnosť voči premočeniu. 

Počet hostí a náklady na jednorázový riad na oslavu

Cena vždy zaváži. Ako sme však už spomenuli, v prípade papierových tanierov alebo iného riadu na oslavu to nie je vysoká položka, ktorá by výrazne naštrbila celkový rozpočet. Do úvahy by ste však (aj z organizačných dôvodov) mali vziať najmä počet hostí. Pri väčších oslavách alebo v prípade, ak ich opakujete častejšie, môže byť  napríklad výhodnejšou voľbou nakúpiť väčšie balenie.

 

Podarilo sa vám zistiť, či sú pre vás papierové taniere na oslavu tá správna voľba? Veríme, že vám tieto informácie v rozhodovaní sa pomôžu. Ak by ste potrebovali pomôcť s výberom konkrétnych, pokojne nás kontaktujte na 0905/458 656 markbal@markbal.sk.

 

VYBRAŤ PAPIEROVÉ TANIERE NA OSLAVU