OZNAM Objednávky do 18.12 budú expedované do konca roka Objednávky po 18.12 budú expedované 7.1

Menu boxy na jedlo: Ako vybrať ten najlepší?

Menu boxy na jedlo sú neodmysliteľnou súčasťou každej prevádzky v gastre. Či už máte donášku jedál alebo poskytujete len možnosť nechať si jedlo zabaliť a vziať so sebou, jednorázové obaly na jedlo celkom určite vo vašom sklade nemôžu chýbať. Ich výber však až taký jasný nie je. Aktuálne je v ponuke veľké množstvo plastových obalov na jedlo, termoboxov alebo rôznych alternatívnych riešení z pohľadu udržateľnosti. Ako nájsť ten najideálnejší? Nemajte strach, nenecháme vás v tom samých. V Markbal máme o výhodách a nevýhodách menu boxov prehľad a preto sme si pre vás pripravili porovnanie, vďaka ktorému ľahko zistíte, ktorý z nich zodpovedá konkrétnym požiadavkám vašej prevádzky, stánku či foodtrucku. 

OBSAH ČLÁNKU:

  1. Aké druhy menu boxov na jedlo máte na výber?
  2. Výhody a nevýhody menu boxov pre konkrétne prevádzky 
  3. Podľa čoho vybrať najlepší menu box na jedlo?
Menu boxy
Zdroj: www.canva.com

Aké druhy menu boxov na jedlo máte na výber?

Ak ste už vhodné riešenie pre balenie jedla so sebou hľadali, zrejme viete, že aktuálna ponuka menu boxov na jedlo je skutočne široká. Zároveň platí, že každý materiál, spracovanie a druh obalu na jedlo prináša iné výhody – či už z hľadiska praktickosti, udržateľnosti, udržania pokrmu v požadovanej teplote alebo ceny. Rozdelení existuje naozaj niekoľko, presne podľa vymenovaných parametrov. Aby sme však vybrali produkty, ktoré majú naozaj dobre recenzie a skúsenosti s týmito obalmi hovoria v ich prospech, vybrali sme niekoľko najžiadanejších typov menu boxov. Z nich si ľahko vyberiete podľa kritérii, ktoré sme zhrnuli v závere článku.

Plastové obaly na jedlo

Plast je tradičný a stále obľúbený materiál. O tom niet pochýb. Plastové obaly na jedlo dobre tesnia, sú odolné voči pretečeniu a navyše super ľahké. Aj preto sú ideálne pre rýchle občerstvenia, donáškové reštaurácie alebo cateringové služby, kde je prioritou jedlo čo najefektívnejšie preniesť napríklad domov na tanier. Klasickým príkladom, ktorý zrejme aj vám hneď napadol, sú bežné plastové menu boxy

Udržateľné a ekologické materiály

Ak vám záleží na životnom prostredí a chcete aby sa tak prezentovala aj vaša gastro prevádzka, máte dnes už našťastie na výber množstvo alternatív. Boxy na menu z papiera, cukrovej trstiny či kompostovateľných bioplastov ponúkajú riešenie, ako byť voči tvorbe odpadu a jednorázovým obalom o čosi zodpovednejší. Hoci si za ne väčšinou priplatíte o niečo viac, sú biologicky odbúrateľné a pritom spoľahlivé rovnako ako ich plastový predchodcovia.

MARKBAL TIP: Ak si neviete vybrať, či ísť skôr ekologickou alebo ekonomickou cestou, určite si prečítajte náš nedávny článok v blogu, kde sme túto tému rozobrali dopodrobna natoľko, aby ste zistili, ktoré riešenie je pre vás lepšie.

Zatavovacie menu boxy a obaly na jedlo

Pomerne veľký boom spôsobili len nedávno super praktické zatavovacie menu boxy. Hoci ponúkajú väčší komfort pri balení jedál a skvelé tesnenie, vďaka ktorému sa z polievky nevyleje už ani kvapka, k tomuto riešeniu potrebujete zabezpečiť nielen obaly, ale aj zatavovací stroj a príslušné matrice, aby ste mohli naplno fungovať. Mnohí majitelia prevádzok si po krátkom čase nevedia tento spôsob balenia jedla menu boxov vynachváliť, aj napriek vyššej prvotnej investícii.

Termo box na jedlo

Ak je pre vás kľúčové udržať pokrm teplý, napríklad aj pri dlhšej donáške, siahnite po termo boxe na jedlo. Na druhej strane platí, že takéto boxy lepšie udržia aj jedlá, ktoré potrebujete dávať zákazníkom chladené, napríklad osviežujúce šaláty v lete. Vďaka izolačným vlastnostiam EPS, z ktorého sú väčšinou vyrobené, zostane jedlo dlhšie práve v takej teplote, akú potrebujete. Takéto menu boxy ocenia najmä reštaurácie s rozvozom do vzdialenejších lokalít alebo foodtrucky a stánky počas chladnejších mesiacov. 

Boxy na tuhú stravu s priehradkami

Obaly určené na pevnú stravu tjst. hlavné jedlo a príloha, ako sú mäso, ryža, hranolky či zeleninové šaláty, zvyčajne potrebujú pevnú konštrukciu. To však nie je všetko. Veľmi dôležité sú aj priehradky. Vďaka nim nepríde k miešaniu chutí alebo navlhnutiu chrumkavých príloh.

Boxy na tekuté pokrmy a polievky

Nuž a potom tu máme polievky. Pre polievky, omáčky či ďalšie tekuté jedlá sú určené misky s vyššími stenami a pevným, priliehajúcim viečkom, ktoré minimalizuje riziko vytečenia počas prepravy. Aj tieto obaly sú často plastové, no nájdete aj ekologické alternatívy.  

Obaly na jedlo s vrchnákom alebo bez

Misky a boxy môžu byť navyše vyrábané s integrovaným vrchnákom alebo bez neho. V tomto prípade dávame do pozornosti najmä efektivitu balenia a spôsob nakladania do boxov, kde pri väčšom množstve alebo výdaji jedla priamo na mieste nemusí byť viečko alebo vrchnák ani potrebný.

Menu box s priehradkami
Zdroj: www.canva.com

Výhody a nevýhody menu boxov pre konkrétne prevádzky

Je toho celkom dosť, nemyslíte? Avšak výber správneho menu boxu na jedlo závisí nielen od materiálu či typu pokrmu, ale aj od konkrétnych požiadaviek danej prevádzky alebo špecifík daného pokrmu. Inak povedané, každý má svoje vlastné nároky na balenie jedla do menu boxov – iné požiadavky má reštaurácia s obedovou donáškou menu, iné stánok na jarmoku a úplne iné zase cateringová firma. Tu je niekoľko tipov pre konkrétne prevádzky a zároveň porovnanie výhod a nevýhod jednotlivých typov menu boxov na jedlo.

Jednorázové obaly na jedlo pre donáškové služby


Pre donáškovú reštauráciu, ktorá jedlo prepravuje, povedzme aj na väčšie vzdialenosti, sú kľúčové odolnosť, tesnosť a taktiež udržanie jedla v potrebnej teplote. Preto je skvelým riešením termo box na jedlo. Ak je súčasťou menu aj polievka, zamerajte sa na plastové obaly s pevným viečkom, ktoré zasa zabraňujú vytekaniu. To zohráva rolu už spomínaný výber medzi klasickými jednorázovými obalmi na jedlo z plastu alebo investícia do udržateľnejších materiálov, napríklad aj z dôvodu konceptu prevádzky.

Obaly na jedlo pre street food, stánky a rýchle občerstvenia

Tu rozhoduje rýchlosť. Väčšina jedál sa totiž takmer okamžite konzumuje. Klasické menu boxy a jednoduchšie papierové či plastové krabičky sú lacné, praktické a ľahko skladovateľné. Hodia sa napríklad v stánku s grilovanými špecialitami alebo street foodom. Otvorené papierové krabičky bez vrchnáka alebo papierový nepremastiteľný riad sú skvelou voľbou na mastnejšie pokrmy ako sú hranolky, klobásky alebo pokojne aj hamburgery. Je však jasné, že tu treba rátať so slabším udržaním teploty, preto tieto boxy a obaly nie sú vhodné na rozvoz a donášku.

Balenie jedla pre kuriéra
Zdroj: www.canva.com

Podľa čoho vybrať najlepší menu box na jedlo? 

Ako vidíte, voľba správneho menu boxu na jedlo nie je len o samotnom obale, ale o tom, ako dokáže splniť požiadavky vašej prevádzky, spĺňať očakávania a najmä potreby zákazníkov a ideálne zapadnúť aj do vašej cenovej a vlastne aj marketingovej stratégie. Na čo sa teda pri výbere zamerať?

Typ gastro prevádzky 

Máte donáškovú reštauráciu, food truck, stánok s občerstvením alebo cateringovú firmu? Každý z menovaných konceptov so sebou nesie iné špecifiká. Obzvlášť, ak sa ešte zameriavate len na konkrétny typ jedla (zariadenia typu polievkáreň, haluškáreň a podobne). Donáška vyžaduje obaly s čo najlepšou izoláciou a pevnými vrchnákmi. Street food prevádzka a stánok na trhoch zase ocení ľahké, rýchlo dostupné jednorazové obaly na jedlo, ktoré umožnia čo najrýchlejší výdaj.

Aký druh pokrmu podávate?

Vy sami viete, aký typ jedla plánujete do menu boxov dávať. Je preto jasné, že polievky a omáčky potrebujú spoľahlivo tesniace a pevné plastové obaly na jedlo, zatiaľ čo obedy s prílohou, omáčkou alebo oblohou potrebujú menu boxy s priehradkami. 

Menu boxy pre reštaurácie
Zdroj: www.canva.com

Náklady na menu boxy na jedlo a logistika

Aj táto položka rozhodne hrá svoju rolu. Ak ste napríklad začínajúca prevádzka, zrejme vsadíte skôr na lacnejšie plastové obaly na jedlo. No pozor na to, či to nie je v rozpore s vašim konceptom. Platí totiž, že hoci sú ekologické obaly o niečo drahšie, posilňujú imidž prevádzky a môžu vám pritiahnuť nových zákazníkov, ktorí hľadajú udržateľné riešenia aj v takých detailoch, ako je box na menu. 

Imidž a hodnoty značky 

Obal je aj vizuálna vizitka prevádzky. Kvalitný menu box na jedlo, ktorý je hlavne funkčný – netečie, jedlo udrží v požadovanej teplote, a zároveň oddelené jednotlivé prílohy, zvýši spokojnosť zákazníkov a premení ich na tých verných. A čo je dnes viac, ako pozitívna skúsenosť zákazníka?

Podčiarknuté – zrátané, menu boxy na jedlo nie sú vôbec zanedbateľnou drobnosťou, ak chcete pokryť všetky detaily v rámci vašej gastro prevádzky. Veríme, že vám vyššie spomenuté informácie pomôžu pri výbere tých najlepších jednorázových obalov na jedlo. V Markbal vám radi podáme pomocnú ruku.

VYBRAŤ MENU BOXY NA JEDLO

 

 

ZDROJE:

https://www.choice.com.au/food-and-drink/eating-out/fast-food/articles/gourmet-meal-delivery-services

https://fit.sa/blog/choose-ideal-delivery-box-restaurant