Kuchynské papierové utierky verzus bavlnené. Ktoré si vybrať?

Kuchynské papierové utierky prinášajú jednu z dvoch najčastejších možností, ako vyriešiť hygienu v prevádzkovej kuchyni. Mnohí kuchári však nedajú dopustiť na klasické bavlnené kuchynské utierky. Otvárate práve novú reštauráciu, vývarovňu, polievkáreň alebo inú gastro prevádzku, kde potrebujete nakúpiť potrebné hygienické vybavenie do kuchyne? Alebo len zvažujete možnosti? V tom prípade čítajte ďalej, zhrnuli sme pre vás informácie, vďaka ktorým si ľahko porovnáte obe možnosti a vyberiete tú, ktorá bude pre vás lepšia.

 

OBSAH ČLÁNKU

 

  1. Aké sú možnosti hygieny v rámci utierok na prevádzke?
  2. Kuchynské papierové utierky – výhody a nevýhody
  3. Bavlnené utierky – výhody a nevýhody
  4. Podľa čoho vybrať kvalitné kuchynské utierky do prevádzky?

Aké sú možnosti hygieny v rámci utierok na prevádzke?

 

V gastronómii je hygiena dôležitý bod, ktorý nielen ovplyvňuje kvalitu jedál, ale taktiež musí vychádzať z predpisov a noriem, ktoré stanovuje RÚVZ SR – Regionálny úrad verejného zdravotníctva (hovorovo známy aj ako hygiena). Znamená to, že v každej prevádzkovej kuchyni, ktorá rieši gastronómiu, je potrebné riadiť sa hygienickými štandardmi. Ich cieľom je hygienicky nezávadná strava a pokrmy a taktiež eliminácia kontaminovaných produktov či šírenia rôznych baktérií (Salmonella, E.coli a podobne). Práve preto je čistota všetkých pracovných plôch a taktiež rúk pracovníkov, ktorí prichádzajú do kontaktu s jedlom, nápojmi a pochutinami alfou -omegou.

Potrebujem v gastro prevádzke kuchynské utierky?

 

Ak sa vrátime k textu vyššie, je nadmieru jasné, že na dodržiavanie týchto štandardov a nárokov bude reštaurácia, bar alebo food truck či stánok potrebovať vybavenie. Už asi správne tušíte, že jedným z najúčinnejších pomocníkov na dodržiavanie hygieny sú práve kvalitné kuchynské utierky. Napokon, poznáme to všetci aj z domu. V tomto prípade je to však tak trochu iné. V prevádzkach je totiž jasne definované aj to, ako by sa mali kuchynské utierky používať, skladovať, likvidovať a podobne. Ako to teda je?

Pravidlá pre používanie kuchynských utierok v gastre

 

Vari najdôležitejším aspektom hygieny v kuchyni je, aby utierky boli čisté a správne sa nimi manipulovalo. Je totiž úplne zbytočné, ak sa len hygienické pomôcky zabezpečia, no ich používanie nezodpovedá potrebným štandardom. Tak napríklad:

 

  • utierky určené na čistenie pracovných plôch by sa nemali používať na utieranie rúk, je preto potrebné ich oddeliť (ak zrovna nepoužívate jednorázové kuchynské utierky)

  • v určitom bode zanesenia utierky je veľmi dôležitá jej výmena

 

  • v rámci skladovania kuchynských utierok platí, že by mali byť tie nepoužité uložené na suchom a čistom mieste

 

  • na druhej strane je nevyhnutné zabezpečiť vhodný spôsob likvidácie použitých utierok, aby sa minimalizovalo riziko šírenia baktérií v rámci prevádzky

 

Okrem kuchynských utierok je potrebné doplniť hygienu vhodnou dezinfekciou, či už na ruky alebo povrchy a kuchynské zariadenia. Len kombinácia správneho spôsobu čistenia, používania utierok a dezinfekcie v konečnom dôsledku zabezpečí maximálne dodržiavanie hygienických štandardov na pracovisku a zníži prípadne riziko šírenia kontaminácie.

Kuchynské papierové utierky. Aké majú výhody a nevýhody?

 

Kuchynské papierové utierky sú vo väčšine prevádzok v gastre voľbou číslo jeden. Sú bežne dostupné roliach alebo veľmi praktických zásobníkoch. Ich hlavnou výhodou je jednorazové použitie, vďaka čomu predstavujú z pohľadu vyššie uvedených hygienických nárokov a štandardov ideálnu voľbu. Po každom použití sa jednoducho zlikvidujú a aj vďaka tomu sa riziko šírenia kontaminácie výrazne znižuje.  

Navyše, sú bežne dostupné, nielen u špecializovaného dodávateľa hygienických potrieb, ale taktiež v supermarketoch a obchodoch ( i keď tu si za ne priplatíte bežnú maloobchodnú cenu). Navyše sú utierky z papiera flexibilné, keďže si rolku môže personál kuchyne vziať k miestu, kde práve pripravuje pokrm alebo čistí prevádzku. 

Na druhej strane tu máme nevýhody. Inak povedané dôvod, prečo sa mnohí prevádzkari a kuchári neustále rozhodujú, či sú lepšia voľba kuchynské papierové alebo bavlnené utierky. Ak sa pozrieme na spotrebu tých papierových, jednorázových utierok, je jasné, že ťahajú za kratší koniec. Rolky môžu miznúť ako mávnutím čarovného prútika. To znamená aj zvýšené opakované náklady na prevádzku

Okrem toho je tu ekologický aspekt. Síce môžu byť vyrobené z prírodných zdrojov a ich likvidácia môže prebiehať v súlade s ekologickými štandardmi, z pohľadu udržateľnosti však nie sú zrovna tou správnou voľbou. Navyše sa môžete stretnúť s názorom, že mnohí kuchári a možno práve i vy, preferujú skôr bavlnenú klasickú utierku, zastrčenú vo vrecku alebo za opaskom rondonu, ktorú majú vždy po ruke.

Výhody a nevýhody bavlnených utierok v prevádzke

 

Bavlnené utierky kuchári a personál kuchyne milujú pre ich odolnosť, možnosť opakovaného použitia, flexibilitu a taktiež vysokú schopnosť nasať väčšie množstvo tekutiny. Práve skutočnosť, že nejde o jednorázové hygienické potreby je dôvod, prečo môžu byť bavlnené kuchynské utierky ekologickejšou a taktiež aj ekonomickejšou možnosťou. Nesmieme však zabúdať započítať náklady na ich čistenie (pranie) a žehlenie, ktoré pri jednorázových utierkach odpadajú.

Práve to by sa dalo považovať za jednu z najväčších nevýhod bavlnených kuchynských utierok. Navyše platí, že nie každý dokáže vhodne posúdiť, kedy je bavlnená utierka znečistená natoľko, aby ju vymenil za novú. A to ide ruka v ruke s vyšším rizikom kontaminácie potravín alebo povrchov v kuchyni. Pri starostlivosti o bavlnené utierky je dôležité pravidelné pranie na vysokých teplotách, ktoré zničí prípadné baktérie a taktiež použitie dezinfekčných prostriedkov. 

Ani bavlnené utierky zároveň nie sú nesmrteľné. Po určitom počte praní a dobe používania strácajú svoju vynikajúcu savosť a preto je potrebné zásoby obnoviť, čo tiež predstavuje určitý jednorázový náklad.

Podľa čoho vybrať vhodné kvalitné utierky do prevádzky?

 

Tak teda, ako si správne vyhodnotiť všetky výhody a nevýhody kuchynských utierok, aby ste si vedeli vybrať tie najvhodnejšie práve pre vašu prevádzku? Tu je v krátkosti zoznam faktorov, ktoré je potrebné pre správny výber zvážiť:

 

  • Hygiena
  • Frekvencia používania
  • Náklady 
  • Ekologický dopad
  • Absorpčná schopnosť 
  • Starostlivosť
  • Typ prevádzky
  • Praktickosť
  • Možnosti skladovania a likvidácie

 

Inak povedané, ak je pre vás dôležitá maximálna hygiena, kuchynské papierové utierky môžu byť práve tou lepšou voľbou. Vďaka rolke alebo šikovnému zásobníku na utierky sú ideálne na okamžité použitie a rýchlu likvidáciu. Ak by sme sa na to pozreli z pohľadu typu gastro prevádzky platí, že sú vhodné pre rýchloobrátkové prevádzky, kde sa nonstop pracuje s rôznymi surovinami a nie je čas zdržiavať sa hľadaním vhodnej utierky. Myslite však na vyššie náklady na ich nákup (a rýchlosť ich spotreby) a taktiež udržateľný aspekt hygieny na prevádzke, konkrétne množstvo odpadu, ktoré sa bude jednorázovými kuchynskými utierkami vytvárať. 

MARKBAL TIP: Máte po prečítaní týchto informácií pocit, že sú papierové utierky do kuchyne v kombinácii s vhodným zásobníkom na utierky tá správna voľba? V našom článku v blogu sme zhrnuli, ako vybrať ten najvhodnejší zásobník, ak sa potrebujete zorientovať v sortimente a možnostiach.

Práve z tohto pohľadu stoja možno viac za posúdenie bavlnené kuchynské utierky, ktoré možno používať opakovane. Spolu s nimi sa však zvyšujú nároky na starostlivosť o tohto hygienického pomocníka – zabezpečenie vhodného prania a žehlenia. A taktiež správneho skladovania. Ak si to však zrátate, bavlnené utierky sú určite odolnejšie, majú lepšie sajú a v dlhodobom horizonte môžu byť aj ekonomickejšie. V tomto prípade je lepšie zrátať si náklady v prípade oboch riešení, nakoľko v nich môžu byť rôzne odchýlky prevádzka od prevádzky. 

Suma sumárum, to najdôležitejšie je nájsť rovnováhu medzi praktickosťou a hygienou. Samozrejme, v súlade s predpismi a normami. Napokon, možno je najlepším riešením práve kompromis – vyskúšajte používať oba druhy utierok a vyťažiť z ich výhod maximum. Veríme, že vám tieto informácie pomôžu vybrať si to najvhodnejšie riešenie. 

VYBRAŤ KUCHYNSKÉ PAPIEROVÉ UTIERKY