Jednorázové poháre pre vašu prevádzku. Aké si vybrať?

Jednorázové poháre patria jednoznačne medzi sortiment, ktorý je aspoň občas potrebný takmer v každej jednej gastro prevádzke. Pohárov na jedno použitie je k dispozícii niekoľko druhov a určite nebudete mať problém nájsť ten správny typ aj pre vás. Prinášame vám komplexné informácie o tom, podľa čoho ich vyberať čo najlepšie a aké sú medzi jednotlivými jednorázovými pohármi rozdiely. Navyše sa dozviete aj to, aké sú v súčasnosti v spojení s papierovými či umelými pohármi možnosti, trendy a na čom si zákazníci zakladajú najviac.

Typy jednorázových pohárov 


Je úplne jedno, či potrebujete jednorázové poháre pre vašu bežnú dennú prevádzku, alebo ich používate iba výnimočne. V každom prípade si môžete vyberať z pohárov vyrobených z rozličných druhov plastu, pričom každý z nich má svoje vlastnosti, alebo môžete siahnuť po papierových pohároch. Aké sú teda jednotlivé možnosti?

Umelé poháre

Plastové, resp. umelé poháre na jedno použitie sú stálicou potrieb v gastro segmente. Veľmi často sú využívané na väčších podujatiach akými sú festivaly, koncerty a rôzne iné hromadné akcie, kde použitie bežného riadu nie je možné. Preto je zabezpečenie dostatočného množstva jednorázových pohárov mnohokrát nevyhnutné. Aj keď sa spájajú s neekologickosťou, v súčasnej dobe už sú dostupné aj vo verziách omnoho šetrnejších k životnému prostrediu. Ich výhodou je prakticky nízka cena a ľahká manipulácia. Poháre vyrobené z plastov nájdete aj v našej ponuke v týchto verziách.

Plastové PP poháre 

Jedná sa o klasický typ jednorázových pohárov, ktorý je bežne dostupný v priesvitnej a bielej farbe. Tieto poháre sú vyrobené z polypropylénu a predstavujú najjednoduchšiu a najlacnejšiu verziu umelých pohárov.  

Plastové PET poháre 


Umelé poháre vyrobené z polyetyléntereftalátu sú o niečo pevnejšie ako plastové PP poháre. Zároveň sú o niečo drahšie, avšak stále sú tieto sumy porovnateľné. Určené sú výhradne na studené nápoje. 

Poháre z bioplastu


Bioplastové poháre predstavujú akúsi novú éru v oblasti používania jednorázového umelého riadu. Vyrobené sú z kyseliny polymliečnej, čo je plast zložený z rastlinného škrobu. Sú teda rozložiteľné, no aj napriek tomu majú veľmi podobné vlastnosti ako klasické umelé poháre. Ich ekologický prínos sa samozrejme odráža aj na vyššej cene. 

Poháre z pevného plastu


Poháre vyrobené z kvalitného pevného plastu sú veľmi vydarenou imitáciou sklenených pohárov. Vďaka vysokému lesku a priehľadnosti pôsobia na prvý pohľad ako bežné sklo a ich sortiment tvoria poháre rôznych typov od klasických, cez koktejlové až po poháre na stopke. Z hľadiska cenovej dostupnosti sa jedná o najdrahšie umelé poháre.

Papierové poháre


Pomerne ekologickou verziou jednorázových pohárov sú papierové poháre. Podľa konkrétneho typu sú vhodné na nápoje rôznych teplôt a dostupné sú vo viacerých veľkostiach. Ich nevýhodou je oproti plastovým pohárom fakt, že papier dlhším pôsobením tekutiny mäkne. 

Podľa čoho vyberať jednorázové poháre?


Možnosti z hľadiska materiálu použitého na výrobu pohárov už poznáte. Pre správny výber jednorázových pohárov pre vašu prevádzku by ste mali hľadieť na niekoľko ďalších faktorov. 

Veľkosť pohárov

Jedna z najdôležitejších vecí pred zaobstaraním pohárov je uvedomiť si, akú veľkosť, resp. objem pohárov budete potrebovať. V bežnej ponuke jednorázových pohárov, najmä tých plastových, nájdete poháriky rôzneho objemu od tzv. poldecákov až po pollitrové. 

Typ nápojov, na ktoré sú jednorázové poháre určené

Aké nápoje budete do pohárov servírovať? Odpoveď na túto otázku je veľmi podstatná, pretože na rôzne druhy nápojov môžu byť použité rôzne poháre.

Poháre na chladené nápoje

Čo sa týka chladených nápojov, vyberať si môžete v podstate zo všetkých druhov jednorázových pohárov. Klasické plastové poháre s objemom 0,5 l alebo 0,3 l sa  najčastejšie používajú na čapované nápoje. Tie menšie zasa využijete k fľaškovým nápojom. 

Poháre na teplé nápoje

Na teplé nápoje vyberajte poháre, ktoré sú odolné voči vysokým teplotám. Aj keď vyššie teploty znesú aj niektoré bežné plastové poháre, ideálne je siahnuť po plastových pohároch na horúce nápoje, ktoré sú na to špeciálne prispôsobené. Veľmi obľúbené sú aj papierové poháriky na kávu či čaj, ktoré môžete dostať aj v originálnom dizajne určenom pre kávičkárov. 

Poháre s vrchnákom

Niektoré jednorázové poháre je možné zaobstarať si aj s vrchnákmi, ktoré ich robia veľmi praktickými. Okrem klasických vrchnáčikov na kávové poháriky sa jedná aj o PET plastové poháre s viečkom. Nápoj v pohári je tak možné uzavrieť úplne alebo ho podávať s vrchnákom s dierou. Tie sú určené na nápoje, ktoré budú zákazníci konzumovať so slamkou. 

Špeciálne umelé poháre na alkohol a miešané nápoje

Ak plánujete svojim zákazníkom podávať alkoholické nápoje, no použiť sklenené poháre by bol z rôznych dôvodov problém, umelé poháre z pevného plastu sú ideálnym riešením. S chuťou si tak budú môcť dopriať pôžitok zo svojho obľúbeného vína, sektu, či miešaného nápoja, aj keď sklo nie je k dispozícii. 

Typ prevádzky alebo príležitosť, pri ktorej budú poháre použité

To, aké konkrétne jednorázové poháre zvolíte, závisí aj od typu vašej prevádzky. Ak poskytujete gastro služby pre zákazníkov v bufete na letnom kúpalisku alebo potrebujete nerozbitné poháre na záhradné párty na vonkajšej terase vašej reštaurácie, postačovať vám budú aj klasické typy umelých a papierových pohárov. Tie sú vhodné aj na rôzne väčšie podujatia akými sú napríklad koncerty. Pre špeciálne príležitosti ako exteriérové svadby a oslavy vyberajte radšej tvrdený plast, ktorý bude veľmi praktickou náhradou za sklenené poháre. Takisto si ho zvoľte  v prípade, že vediete reštauráciu s vyššou úrovňou kvality. 

MARKBAL TIP: Plánujete sa zúčastniť festivalu, jarmoku alebo máte priamo pojazdný foodtrack a práve premýšľate nad výberom vhodných pohárov a tanierov? Užitočné informácie nájdete v článku Ako vybrať jednorázový riad do stánku alebo foodtrucku?

Ekologické hľadisko 

V neposlednom rade je najmä v tejto dobe pri poskytovaní gastro služieb veľmi dôležité brať ohľad aj na ekologické hľadisko. Okrem vášho nastavenia a presvedčenia je potrebné dbať aj na pohľad konzumentov, ktorí sa stavajú k otázke ochrany životného prostredia čoraz kritickejšie. Mnohí z nich preto určite ocenia, ak sa vo vašej prevádzke vyberiete smerom ekologickej voľby jednorázových riadov

Jednorazové poháre s potlačou a farebné poháre 

Jednorázové poháre sa dajú veľmi jednoducho využiť aj ako efektívny reklamný nástroj. Papierové poháre môžete dať potlačiť logom názvom reštaurácie, resp. vašich obchodných partnerov a sponzorov. Ďalšou skvelou pridanou hodnotou jednorázového riadu je možnosť zaobstarať tematické alebo farebné poháre na oslavu jubilea, svadbu, či detskú narodeninovú párty. Okrem originality si splnia aj svoju funkciu z hľadiska praktickej stránky. 

 

Aké sú trendy pre jednorázové poháre?

Jednoznačným trendom v tejto oblasti gastronómie je dopyt po ekologických variantoch jednorázového riadu, a teda aj pohárov. Riešením môžu byť papierové a bioplastové poháre, ktoré sú o niečo nižšou záťažou pre životné prostredie. Aj tie je ale dôležité po použití správne recyklovať, resp. kompostovať. Veľmi obľúbeným je v súčasnosti v mnohých prevádzkach aj spomínané brandovanie pohárov, kedy si napríklad rôzne kaviarne potláčajú poháriky na kávu so sebou svojim logom. 

Jednorázové poháre nie sú všeobecne veľmi ekologickým riešením, no stále tvoria veľmi podstatnú súčasť gastro segmentu. Existujú prevádzky, kde je ich použitie omnoho praktickejšou a zároveň prínosnejšou formou. Navyše sa ich použitiu nevyhneme pri väčších hromadných akciách spojených s podávaním nápojov. Ak patríte aj vy medzi tých, ktorí umelé poháre potrebujú, veríme že sme vám priniesli všetky podstatné informácie k tomu, aby ste si vybrali ich najvhodnejšiu alternatívu. Sortiment je naozaj široký a v našej ponuke nájdete poháre na každú príležitosť, pri výbere vám navyše radi poradíme 

OBJEDNAŤ JEDNORÁZOVÉ POHÁRE