Hygiena na prevádzke: Ako vybrať vhodný zásobník na papierové utierky?

Zásobník na papierové utierky je nepochybne dôležitou súčasťou na rôznych prevádzkach a v priestoroch, kde je potrebné dodržiavať zásady hygieny. Ako však vybrať ten správny? A z čoho máte vlastne na výber? Aby ste sa vedeli zorientovať v ponuke zásobníkov na papierové utierky, a zároveň dodržali všetky potrebné štandardy, ktoré od vás hygiena očakáva, zhrnuli sme pre vás všetky podstatné informácie na jednom mieste. Tak teda:

 

OBSAH ČLÁNKU

  1. Aké výhody má zásobník na papierové utierky oproti iným riešeniam?
  2. Pre aké prevádzky sa zásobník na utierky hodí?
  3. Aké typy zásobníkov na utierky máte na výber?
  4. Podľa čoho si vybrať vhodný zásobník na papierové utierky? 

 

Aké výhody má zásobník na papierové utierky oproti iným riešeniam?

Ak vlastníte gastro prevádzku, prípadne akékoľvek priestory, kde je potrebné zabezpečiť zamestnancom alebo návštevníkom možnosť umyť si ruky, zrejme vás neminie povinnosť vybrať vhodné riešenie. Okrem toho nesmieme zabudnúť na to, že pre bezproblémové fungovanie drvivého množstva takýchto prevádzok zavádza podmienky Regionálny úrad verejného zdravotníctva (bežne nazývaný ako hygiena).

Dodržiavanie hygienických noriem na prevádzke je totiž kľúčové pre dodržiavanie zdravia zákazníkov aj zamestnancov. A jedným z kľúčových prvkov, ktoré nesmiete vynechať, sú podmienky pre umývanie a správne sušenie rúk. Aké máte teda možnosti, aby ste zabezpečili efektívne a hygienické sušenie rúk?

Mechanické zásobníky na papierové utierky

Najčastejšou a najhygienickejšou voľbou na sušenie rúk v priestoroch, kde sa pohybuje viac ľudí, sú papierové utierky. Vďaka svojim vlastnostiam sú efektívne (dobre sajú) a patria k jedným z najekologickejších riešení v rámci likvidácie odpadu. Keďže sú však jednorázové, spotrebujete ich väčšie množstvo, preto predstavujú aj určité náklady. Aby neboli papierové utierky len tak kdesi položené (čo neprispieva k ich zdravotnej nezávadnosti), použitie zásobníka na papierové utierky ide ruka v ruke s týmto riešením.

Elektrické sušiče rúk, inak známe ako fukáre

Elektrické sušiče sú druhou najčastejšie používanou alternatívou k papierovým utierkam. Hoci je jasné, že výrazne znižujú potrebu papierových utierok, nie každý ich využíva. Dôvodom je nadmerný hluk a taktiež štúdie, ktoré sa odvolávajú na fakt, že môžu šíriť prenos baktérií a iných patogénov, čo je tak trochu v rozpore s hygienou ako takou. A síce na ich fungovanie nepadol za obeť žiaden strom, aj účty za elektrickú energiu predstavujú náklady na prevádzku.

A čo klasické látkové uteráky alebo utierky?

Ak hovoríme o priestoroch na komerčné využitie, pre viacero ľudí, použitie látkových uterákov nie je šťastná voľba. Uteráky a utierky, ktoré nemajú jednorázový charakter, môžu byť zdrojom baktérií a vyžadujú si časté a pravidelné pranie pri vysokých teplotách. A sme opäť pri nákladoch na energie aj materiál, ktorý je potrebné v dostatočnej miere obmieňať. 

MARKBAL TIP: Otvárate novú prevádzku? Overte si, aké sú hygienické normy a požiadavky na prevádzkovanie verejných či komerčných priestorov, čo sa týka nárokov na sušenie rúk. V drvivej väčšine prevádzok neprichádzajú látkové uteráky a utierky v úvahu a ich voľba vám môže spôsobiť prieťahy so spomínaným RÚVZ a predĺžiť tak termín otvorenia prevádzky.

Bezdotykové zásobníky na papierové utierky

Alternatívou klasických, mechanických zásobníkov na papierové vreckovky sú tie modernejšie – bezdotykové. Znamená to, že zásobník sám ponúkne také množstvo papierovej rolky, aké je potrebné na jedno vysušenie rúk. Výhodou je, že tieto zásobníky ešte viac zvyšujú úroveň hygieny vďaka tomu, že minimalizujú fyzický kontakt s povrchmi. Utierky automaticky vydávajú pomocou senzorov, čo oceňujú aj zákazníci alebo návštevníci prevádzok. Za pohodlie a inovácie sa ale platí a preto treba rátať s vyššími nákladmi na kúpu takéhoto zásobníka v porovnaní s klasickým manuálnym vyťahovaním utierok.

Aké výhody má zásobník na papierové utierky oproti iným riešeniam?


Ak by sme to teda mali zhrnúť, zásobník na papierové utierky prináša mnoho výhod a benefitov, ktoré ostatné vyššie spomenuté možnosti sušenia rúk v prevádzkach a komerčných priestoroch neposkytujú. 

    • maximálna miery hygieny vďaka jednorázovým papierovým utierkam

    • pohodlné a flexibilné používanie

    • rýchle riešenie aj pri väčšom množstve návštevníkov

 

  • jednoduchá údržba aj napĺňanie

 

  • prehľadná kontrola spotrebného materiálu

  • udržateľná ekonomická prevádzka

  • ekologický aspekt s využitím minima energie a biologicky rozložiteľnými papierovými utierkami do zásobníka

  • spokojnosť zákazníkov (ak je, ovšem, zásobník naplnený) 🙂

Pre aké typy prevádzok je zásobník na utierky ideálny? 

 

Aj vďaka všetkým vyššie spomenutým informáciám je jasné, že zásobník na papierové utierky predstavuje naozaj univerzálnu možnosť, kde ho použiť. Aj preto sa s ním stretávame ako zákazníci alebo návštevníci najčastejšie. Ktoré typy prevádzok, komerčných priestorov či dokonca podujatí si ho volia ako riešenie na sušenie rúk číslo jeden?

 

  • Reštaurácie a kaviarne

 

Zákazníci v gastro prevádzkach očakávajú čisté toalety a umývadlá vybavené kvalitnými hygienickými potrebami. Možno by ste sa čudovali, no práve tento detail môže zavážiť, či vás navštívia opäť. 

 

  • Hotely, penzióny a ubytovacie zariadenia

 

Hoci na izbách nájdete skôr klasické uteráky a ručníky, v spoločných priestoroch a na toaletách zvyšuje zásobník na papierové utierky komfort hostí a zaručuje dodržiavanie hygieny.

 

  • Kancelárie a administratívne priestory

 

Aj zamestnanci v administratíve, verejne a štátnej správe či dokonca v akejkoľvek inej firme chcú a potrebujú pracovať v čistom a hygienickom prostredí. Preto by zásobníky na papierové utierky nemali chýbať nielen na toaletách, ale aj v kuchynkách pre zamestnancov, kde sa pripravuje alebo podáva jedlo.

 

  • Zdravotnícke zariadenia

 

Nemocnice, kliniky a ambulancie – to všetko sú miesta, kde sa vyžaduje najvyššia úroveň hygieny. Jednorazové papierové utierky sú nevyhnutnosťou a to na každom sociálnom zariadení a ideálne aj v ordinácii a čakárni.

 

  • Školy a vzdelávacie inštitúcie

 

Kde je hygiena ešte v plienkach  zároveň je potrebné eliminovať šírenie baktérií a vírusov? Predsa v školách a vzdelávacích inštitúciách. Pomocou zásobníka na papierové vreckovky sa deti a študenti môžu vzdelávať v hygienicky nezávadnom prostredí a naučiť sa správnym zásadám umývania a sušenia rúk.

To však stále nie je celý zoznam prevádzok, kde sa zásobníky na papierové utierky uchytili najlepšie. Tak napríklad:

  • obchodné centrá a verejné priestory,
  • potravinárske prevádzky a výrobné haly,
  • kozmetické a wellness centrá,
  • kaviarne a bistrá,
  • vnútorné ihriská a centrá pre deti,
  • a pod.

Druhy zásobníkov na papierové utierky 

 

Ak už ste si takmer istí, že práve tento spôsob sušenia rúk vašich zákazníkov, návštevníkov alebo zamestnancov bude ten najvhodnejší, pozriete sa na možnosti, ktoré máte na výber. Rozdiel medzi jednotlivými druhmi zásobníkov je v cene, kapacite, type náplne (papierové vreckovky ZZ alebo papierové utierky v rolke) a nakoniec aj v spôsobe použitia. 

Zásobník na papierové utierky typu ZZ

Tento zásobník je navrhnutý pre papierové utierky, ktoré sú vyskladané do tvaru "Z". Výhodou je, že pri vytiahnutí jednej utierky sa automaticky vysunie ďalšia, čo zvyšuje hygienu a pohodlie používateľov. Tento spôsob zároveň zabraňuje zbytočnému plytvaniu a zvyšuje hygienický štandard, keďže stačí dotknúť sa jednej  papierovej utierky, ktorú zároveň človek použije.

Zásobník na papierové utierky v rolke

Na inom princípe funguje zásobník na papierové utierky v rolke. Jeho veľkou výhodou je uloženie veľkého množstva utierok v jednej rolke, čo znižuje potrebu častého dopĺňania. Stačí pohodlne vymeniť papierovú rolku do zásobníka a hygienickému utieraniu rúk nestojí nič v ceste. Zároveň platí, že majú niektoré druhy mechanizmus na odtrhnutie potrebnej dĺžky utierky, čo opäť raz zvyšuje efektivitu a znižuje spotrebu papierových utierok.

Manuálny zásobník na papierové utierky versus automatický so senzorom

Pre porovnanie – manuálne zásobníky sú jednoduché a spoľahlivé. Navyše cenovo dostupné. Veľkou výhodou je, že sa na takmto zásobníku v podstate nemá čo pokaziť a funguje aj v prípade, ak sa preruší zdroj energie. Opäť raz rozoznávame niekoľko druhov – zásobník bez senzoru, kde stačí odtrhnúť papierovú utierku a rolka sa automaticky vysunie bez po potrebného napájania, zásobník na role s vnútorným odvíjaním, prípadne zásobník s vysúvaním pomocou lakťa

Maximum pohodlia a zvýšenú mieru hygieny prináša automatický zásobník na senzor. Bezdotykové ovládanie úplne minimalizuje riziko šírenia baktérií a vírusov vďaka senzoru, ktorý zaznamenáva prítomnosť ruky a na základe tohto podnetu automaticky vydá papierovú utierku vo vopred nastavenej dĺžke. V tomto prípade však musíte rátať s vyššími nákladmi.

Rada na záver: Na čo sa zamerať pri výbere zásobníka na papierové utierky?

 

Na trhu je veľké množstvo zásobníkov a dávkovačov, z ktorých môže byť problém vybrať si ten správny. Ak zvážite rozdiely v rámci ich funkčnosti, je tu ešte niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu nájsť ten najvhodnejší práve pre vašu prevádzku. Sú to napríklad:

 

    • kompatibilita s papierovými utierkami (skladané, v rolke),

 

  • kapacita zásobníka,

 

  • typ zásobníka manuálny alebo automatický zásobník na senzor,
  • materiál a dizajn zásobníka ,
  • detaily ako napríklad možnosti uzamykania.

 

Ak si však aj napriek týmto všetkým informáciám neviete vybrať, pokojne nás kontaktujte, radi vám podáme pomocnú ruku a odporučíme konkrétny produkt. 


VYBRAŤ ZÁSOBNÍK NA PAPIEROVÉ UTIERKY