Ekonomické verzus ekologické gastro obaly. Ktoré si vybrať?

Ekologické gastro obaly sú trend, nad ktorým sa zamýšľa množstvo prevádzok v gastronómii. Aj napriek tomu, že aktuálne nie je na Slovensku legislatíva, ktorá by nariaďovala ich používanie, eko obaly a riešenia smerujúce k udržateľnosti sú pálčivou tému na úrovni Európskej únie a globálneho povedomia. Ak práve otvárate reštauráciu, food track alebo stánok s občerstvením a premýšľate nad tým, aký riad a obaly zvoliť, čítajte ďalej. V MarkBal sme si pre vás pripravili porovnanie dostupných typov eko gastro obalov, aby sme vám výber tých najvhodnejších čo najviac uľahčili. 

 

OBSAH: 

 

  1. Prečo sú ekologické gastro obaly dôležitou témou?
  2. Aké ekologické gastro obaly máte na výber?
  3. Porovnanie ekologické verzus ekonomické gastro obaly

 

Prečo sú ekologické gastro obaly dôležitou témou?

Ak sa pohybujete v gastro segmente, určite ste už na eko bio obaly narazili. Dokonca možno aj v prípade, ak ste sa doteraz ocitli v reštaurácii alebo bistre len ako zákazník. Niet sa čo čudovať jednorázový riad vo výdajných okienkach reštaurácií alebo stánkov s občerstvením vytvára značný objem odpadu, s ktorým treba ďalej nakladať. A to si uvedomujeme všetci. Eko gastro obaly sú však nielen dôležitou environmentálnou témou, ale aj trendom, ktorý by chceli nasledovať majitelia a prevádzkovatelia mnohých gastro zariadení. Nie vždy je to však také jednoduché. Okrem ekologického rozmeru je dôležité zvážiť aj funkčnosť obalov a taktiež náklady, ktoré bývajú často vyššie, ako v prípade klasických obalov na jedlo z jednorazového materiálu. Prečo sa vôbec táto voľba stáva takou dôležitou? 

Jednorázový plastový riad prispieva k globálnym ekologickým problémom

Len si predstavte to množstvo plastových tanierov, misiek a pohárov, ktoré sa objavia v kontajneroch po niektorom z vyhlásených festivalov. Alebo koľko plastového odpadu vyprodukuje denne jedna priemerná reštaurácia. Teraz si to množstvo vynásobte počtom gastro prevádzok v celom svete a len predstava, že by ste zhromaždili všetok tento plastový odpad, vytvorený v gastro segmente za jeden jediným mesiac, jednoducho zamrazí. A práve jednorazové plastové obaly predstavujú významný podiel odpadu, ktorý končí na skládkach odpadu v celom svete, ale taktiež v oceánoch a voľnej prírode. V roku 2024 štatistiky odhadujú dokonca 220 miliónov ton plastového odpadu, z čoho až 70 miliónov ton skončí len tak, v prírode. Tieto čísla predstavujú vskutku devastujúci dopad na ekosystémy flóry a fauny a celkovú biodiverzitu. Spaľovanie a likvidácia plastov vo veľkej miere prispieva k ekologickým hrozbám v globálnom charaktere – otepľovanie, ozónová diera a podobne. Okrem toho si treba uvedomiť, že vytváraním takého množstva plastového odpadu a jeho nevhodnou likvidáciou ovplyvňujeme aj sami seba. Počuli ste už niečo o mikroplastoch? Miniatúrne čiastočky rozkladajúcich sa plastov sú už všade okolo nás, vo vode aj v pôde a prirodzene sa dostávajú do tela živočíchov, ktoré následne konzumujeme. Ich rozkladom je navyše kontaminované prostredie, v ktorom pestujeme rastliny – taktiež súčasť našej každodennej stravy. 

Spotrebiteľské správanie sa mení. V prospech alternatívnych gastro obalov

Osveta, ktorá vzniká v tejto oblasti má svoj dosah. Síce pomalý, ale o škodlivosti plastov a potrebe ich eliminácie sa dnes učia aj deti v materských školách. Aj na Slovensku vyrastá nová generácia uvedomelých spotrebiteľov, ktorí kladú dôraz na udržateľnosť a ekologickú zodpovednosť podnikov, v ktorých sa budú stravovať a občerstviť. Podľa najnovších informácií 81 % zákazníkov uprednostňuje udržateľné a ekologicky šetrné gastro obaly. Čo to znamená pre gastro prevádzku? Jednoducho fakt, že servírovanie jedál a nápojov v ekologických gastro obaloch môže byť dôvod, prečo sa rozhodnú objednať si menu práve z vašej reštaurácie a nie od vášho konkurenta.

Čo hovorí o ekologických gastro obaloch legislatíva

Ako sme už na úvod povedali, v roku 2024 nie sú prijaté žiadne legislatívne opatrenia v rámci Slovenska, ktoré by nariaďovali používanie ekologických gastro obalov. Tlaky však prichádzajú z Európskej únie, kde predstavitelia jednotlivých štátov postupne schvaľujú smernice zamerané na znižovanie plastového odpadu a podporu obehového hospodárstva. Jednou z kľúčových je Smernica Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/904 o znižovaní vplyvu určitých plastových výrobkov na životné prostredie, prijatá v roku 2019. Jej hlavným cieľom je eliminovať plastový odpad, podporovať alternatívne udržateľné riešenia v oblasti obalovej politiky a taktiež zavádzať konkrétne opatrenia. Jedným z nich, ktoré máme možnosť zažívať už dnes aj u nás, je recyklácia plastových fliaš, ktorá stanovuje ciele pre členské štáty do roku 2025

Je teda veľkým predpokladom, že nariadenia upravujúce používanie ekologických gastro obalov sú len otázkou času. Postupne sa zvyšuje tlak na podniky, aby prešli na ekologickejšie alternatívy alebo ponúkli túto možnosť svojim zákazníkom. Ak teda otvárate novú prevádzku a na stole máte otázku výberu vhodných obalov, je dôležité zvážiť tieto skutočnosti a pripraviť sa tak vopred na predpokladané zmeny v legislatíve.

Ekonomické verzus ekologické gastro obaly.

Zdroj: www.canva.com

Aké ekologické gastro obaly máte na výber?

Gastro obaly z bio papiera 

Bio papier je vyrobený z obnoviteľných zdrojov, najčastejšie z celulózy, ktorá sa získava z dreva alebo rastlinných zdrojov. Nepopierateľnou výhodou je, že je papier ľahko odbúrateľný, to znamená, že sa rozloží v prírode alebo môže byť sekundárnou surovinou na výrobu iného produktu. Ak si navyše porovnáme uhlíkovú stopu pri výrobe plastu a bio papiera platí, že bio papier za sebou zanecháva nižšiu uhlíkovú stopu. V prípade gastro obalov z bio papiera väčšinou hovoríme o táckach alebo tanieroch, papierových vreckách a taškách, prípadne pohároch a krabičkách na jedlo. 

Gastro obaly z bioplastu

Aký je rozdiel medzi plastom a bioplastom? Bioplast je materiál vyrobený z biologických zdrojov. Môžu to byť cukrová trstina, škrob alebo podobné obnoviteľné suroviny, vďaka ktorým sú bioplasty ekologickejšou alternatívou ako klasické plasty vyrábané z ropy a zemného plynu. Nie je to len výrobou. Napríklad taký bioplast PLA (polyaktid) je možné dokonca s pomocou priemyselných postupov skompostovať. Z bioplastu sa vyrábajú misky, poháre aj kelímky, prípadne obalové potreby ako fólie, sáčky či vrecká.

Ekologické gastro obaly z cukrovej trstiny 

Misky na polievku, kelímky, menu boxy, taniere a mnoho iných gastro obalov sa vyrába z cukrovej trstiny. Ide nielen o obnoviteľný a kompostovateľný materiál (dokonca aj v domácich podmienkach), ale zároveň platí, že pri výrobe takýchto obalov eliminujeme odpad z poľnohospodárskej výroby z trstiny. Inak povedané – dve muchy jednou ranou. Ak ste sa ešte s nimi nestretli a premýšľate nad tým, či dokážu poslúžiť rovnako, ako klasické plastové obaly na jedlo, odpoveď znie áno. Sú dostatočne pevné, termostabilné a odolné nielen pre studené jedlá a nápoje, ale taktiež pre tie teplé. 

Gastro obaly z dreva a bambusu

Už na prvý pohľad je jasné, že drevo a bambus pochádzajú z čisto prírodných zdrojov, ktoré sú navyše celkom rýchlo obnoviteľné. Obzvlášť bambus, ktorý rastie doslova ako burina. Vďaka svojmu pôvodu je aj ich likvidácia nenáročná a prirodzená, bez potreby akýchkoľvek umelých zásahov. Hoci platí, že za tieto obalové materiály zaplatíte viac, ako v prípade klasických plastových obalov, sú dostatočne odolné a navyše aj efektné pre servírovanie veľkého množstva jedál. Okrem tácok a podnosov však najčastejšie hovoríme o drevených príboroch, bambusových slamkách či napichovadlách a podobných doplnkoch, ktoré v gastre nemôžu chýbať. 

Ekologické obaly pre jedlo

Zdroj: www.canva.sk

Porovnanie ekologické verzus ekonomické gastro obaly 

Už viete, ako je to z pohľadu legislatívy, čo sa týka ekologických gastro obalov, dokonca aj to, z akých materiálov sa najčastejšie vyrábajú. Čo všetko však zohráva rolu v tom, či sa rozhodnúť pre eko obaly pre svoju gastro prevádzku alebo ekonomicky výhodnejšiu, obvykle plastovú verziu obalov?

Náklady na ekologické gastro obaly nie sú najnižšie

Ruku na srdce, ekologické so sebou nesie nálepku drahšie. Málokedy je to inak. Ekonomicky výhodnejšie a teda cenovo dostupnejšie sú plastové obaly. Na druhej strane ide o krátkodobý cieľ, keďže práve používanie takýchto obalov môže odradiť zákazníkov, ktorí majú v hľadáčiku gastro prevádzky s udržateľným konceptom. 

Eko obaly sú ohľaduplnejšie k životnému prostrediu

Hoci je to už celkom otrepaná témy, fakty hovoria jasnou rečou a schovávať sa pred nimi nemôžeme. Aj v oblasti gastronómie musíme hľadať riešenia, ako čo najmenej eliminovať tvorbu odpadu, ktorý potrebuje náročnú likvidáciu. Vie to prevádzkar, majiteľ reštaurácie, drvivá väčšina zákazníkov tiež. 

Mnoho zákazníkov vyhľadáva prevádzky s udržateľným eko riešeniami 

Ekologické gastro obaly môžu byť súčasťou konceptu udržateľnej a uvedomelej gastroprevádzky, tak prečo to nevyužiť ako konkurenčnú výhodu? Zákazníci, a nie je ich málo, dnes čoraz viac uprednostňujú reštaurácie, food trucky, bary či pohostinstvá, ktoré prejavujú zodpovednosť voči životnému prostrediu. 

Zákony, nariadenia a smernice o plastových obaloch v gastro segmente 

Dobrá správa znie – môžete sa slobodne rozhodnúť, aké typy obalov vo svojej gastro prevádzke budete používať. Ak zvážite porovnanie a argumenty, ktoré sme vám zhrnuli, celkom určite dospejete k riešeniu, ktoré vám bude vyhovovať. Zároveň však platí, že nikdy nie je neskoro na zmenu. Ak sa vám neosvedčí jedna alternatíva, môžete vyskúšať tú druhú. Prípadne ich kombináciu.

Ak by ste potrebovali pomôcť s výberom konkrétnych produktov, pokojne nás kontaktujte na 0905 458 656 či markbal@markbal.sk alebo si prečítajte článok, kde sme o eko obaloch na jedlo písali podrobnejšie

VYBRAŤ EKOLOGICKÉ GASTRO OBALY



 

 

ZDROJE:

https://www.e-a.earth/plastic-overshoot-day-report-2024/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9920460/

https://www.news.market.us/food-packaging-statistics/