Eko obaly na jedlo: Ktoré sú to a kedy sú správnou voľbou?

Eko obaly na jedlo sú trend, na ktorý naskočili mnohé gastroprevádzky a zariadenia pracujúce s potravinami. Či už ako so surovinou, polotovarom alebo hotovými pokrmami. Avšak vzhľadom k tomu, že mnohé obaly výrobcovia označujú za “eko” aj bez toho, že by spĺňali parametre ekologických princípov, veľmi ľahko sa môže stať, že namiesto ochrany životného prostredia vytvára obal ešte väčšiu environmentálnu záťaž, než klasický obal bez označenia eko. Ako sa v tom vyznať?

Aby ste sa mohli zorientovať v možnostiach a porovnať si ich, pripravili sme si pre vás článok, v ktorom si posvietime všetky dôležité informácie v súvislosti s eko obalmi na jedlo.

 

OBSAH ČLÁNKU

 

  1. Aké parametre by mali spĺňať eko obaly na jedlo?
  2. Aké druhy eko obalov na jedlo máte na výber?
  3. Aké výhody majú eko obaly na jedlo?
  4. Ako vyťažiť z eko obalov v gastro segmente maximum?

Aké parametre by mali spĺňať obaly na jedlo, aby boli “eko obalmi”?

 

Aby sa obal na jedlo mohol považovať za ekologický, musí spĺňať niekoľko dôležitých faktorov. Prvým a zároveň najzákladnejším kritériom je materiál, z ktorého je vyrobený. Čo to presne znamená?

Z čoho sú vyrobené eko obaly na jedlo?


Ekologické obaly by mali byť vyrobené z obnoviteľných zdrojov. Napríklad drevo, cukrová trstina, bambus alebo papier. Dôvodom je, že práve tieto materiály sú prírodného charakteru a zároveň bez problémov rozložiteľné. To znamená, že sa znižuje záťaž na životné prostredie, najmä v porovnaní s klasickými plastovými obalmi na jedlo.

Likvidácia obalov na jedlo zohráva dôležitú rolu 

 

Kým na jednej strane stojí otázka výroby, na strane druhej je dôležitý spôsob, akým možno obaly na jedlo zlikvidovať tak, aby čo najmenej ohrozovali životné prostredie. Hovorí vám niečo pojem kompostovateľnosť? Kompostovateľný obal sa totiž dokáže rozložiť na prírodné zložky bez toho, aby zanechával po sebe zvyšky škodlivín. Nie všetky „eko“ obaly sú však kompostovateľné a ani za pomenovaním “bio” nemusí byť niečo, čo sa v pravej podstate spája s prírodou. 

Aj recyklovateľné obaly na jedlo môžu byť EKO

 

Aby sme mohli označiť obal na jedlo za ekologický, neznamená to, že sa musí výhradne rozložiť v prírode na nulové zvyšky. Aj recyklácia a opätovné použitie sú spôsob, ako chrániť naše prostredie. Ráta sa, samozrejme aj upcycling (keď obal na jedlo nájde nový účel) alebo stále modernejšie zero – waste prístupy, ktoré dokážu už raz použitý obal na jedlo využiť inak a minimálne tak znížiť odpadovosť.

Okrem toho platí, že by mali byť eko obaly na jedlo netoxické a najmä bez obsahu škodlivín, ktoré by mohli okolie kontaminovať. Dôkazom, že je obal na jedlo ekologický, môže svedčiť aj certifikát od výrobcu.

Aké druhy eko obalov na jedlo máte na výber?

Ak sa pozrieme na možnosti, čo sa týka eko obalov na jedlo, je dôležité zamerať sa na rozdelenie z pohľadu materiálu, ale aj funkčnosti. V preklade to znamená, na čo sa dá obal na jedlo použiť

Typy obalov na jedlo podľa použitia

V gastro segmente je výber vhodného obalu na jedlo kľúčový faktor. Dokonca až natoľko, že môže rozhodnúť o tom, či sa k vám zákazník vráti aj nabudúce alebo dá prednosť konkurencii. Nefunkčný box na menu, roztečené jedlo v taške alebo akýkoľvek iný problém s obalom na jedlo vás ľahko môže stať stratu zákazníka a negatívnu recenziu, ktorá ďalej ovplyvňuje aj iných. Preto je dôležité zamyslieť sa nad tým, aký druh obalov na jedlo vlastne potrebujete, aký typ pokrmov tam budete servírovať a čo od daného obalu požadujete (udržanie teploty, nepriepustnosť a pod.).

Vybrať si tak môžete napríklad:

Eko obaly na jedlo z vybraných materiálov 

Obaly na jedlo z cukrovej trstiny 

Jedným z najpopulárnejších materiálov, z ktorých sa eko obaly na jedlo vyrábajú je cukrová trstina. Trstina sama o sebe vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe cukru, čiže nie sú potrebné ďalšie samostatné procesy na jej získavanie. Navyše sa tým znižuje odpad pri výrobe cukru. Výhodou obalov z cukrovej trstiny je ich pevnosť, odolnosť voči teplu a taktiež plnohodnotná biologická rozložiteľnosť bez škodlivých zvyškov. V gastro prevádzkach obľubujú obaly z cukrovej trstiny na teplé aj studené nápoje.

Obaly na jedlo z bambusu alebo dreva

Je nad slnko jasné, že drevo a bambus patria medzi ďalšie ekologické materiály, ktoré sú vhodné na výrobu obalov. Výhodou bambusu ako zdroja je, že ide o rýchlorastúcu rastlinu, čo prispieva k jeho obnoviteľnosti. Benefitom obalov z bambusu a dreva je ich nápaditý a veľmi príjemný dizajn, ideálny pre pevnejšie obaly alebo dokonca jednorázový riad.

Bio papier ako eko obalový materiál na riad

Papierový jednorázový riad je obľúbenou voľbou ekologickejšieho rázu, ako sú napríklad klasické plasty. Z bio papiera nájdete v našej ponuke napríklad slamky, taniere, tácky, poháre, ale aj obaly na jedlo ako krabičky. Aby však takýto obal bez problémov udržal aj mastné jedlo, prípadne iných adeptov náročnejších na systém to-go alebo donášku, poťahuje sa vnútorná vrstva špeciálnym bio plastom, ktorý je plne rozložiteľný a čo je najdôležitejšie odolá aj vlhkosti a mastnote

Plastové obaly na jedlo verzus bioplast PLA

PLA (kyselina polymliečna, známa aj ako C-PLA) je druh plastu, avšak vyrobeného z prírodných zdrojov, ako sú kukuričný škrob alebo cukrová trstina. Ešte ste o ňom nepočuli? Tak potom vás možno prekvapíme. Hoci vzhľadom pripomína tradičný plast, plastové obaly na jedlo z PLA sú šetrnejšie k životnému prostrediu, pretože  sa rozkladá bez produkcie škodlivých látok.

Aké výhody (a nevýhody) majú eko obaly na jedlo?

 

Z praxe vieme, že každý prichádzajúci trend alebo novinka so sebou prinášajú kopu výhod, avšak takmer vždy aj nejaký ten háčik. Čo sa týka eko obalov na jedlo, mnohé z nich majú nevýhodu v tom, že je ich nákupná cena o niečo vyššia, ako v prípade klasických plastových obalov na jedlo a zo začiatku mnohé nie veľmi spĺňali aj funkčné nároky. Vývoj však ide stále dopredu a táto nevýhoda sa už časom stiera. Nemalo by sa vám preto stať, že ak naservírujete zákazníkovi jedlo v niektorom z eko obalov, nahnevaný sa vráti, že obal jednoducho neobstál. Pretiekol, rozlepil sa alebo roztvoril. V MarkBal si dávame preto záležať na tom, aby sme obaly, ktoré ponúkame v našom sortimente, vyberali nielen podľa nálepky “eko”, ale aj z pohľadu plnohodnotnej funkčnosti. 

 

Ak sa však rozhodnete znášať náklady na o niečo vyššiu nákupnú cenu za obaly na jedlo, potom môže byť ekologická obalová ponuka tým pravým orechový práve pre vás. Tieto obaly na jedlo totiž kráčajú ruka v ruke s výhodami, ktoré klasické plastové obaly na jedlo neponúkajú. Ktoré sú to?

 

  • ekologický rozmer a ohľad v súvislosti s ochranou životného prostredia 
  • znižovanie jednorázového plastového odpadu
  • pozitívny imidž prevádzky
  • krajší imidž jedla a uchovanie kvality
  • udržateľnosť

 

MARKBAL TIP: Zaujíma vás viac o výhodách a nevýhodách obalových materiálov vo všeobecnosti? V tom prípade si prebehnite náš nedávny článok v blogu, ktorí vám objasní všetko potrebné.

Ako vyťažiť z eko obalov na jedlo maximum?

 

Ak už ste si priam istí, že práve ekologické obaly na jedlo sú správnou cestou, ktorou sa chcete vo svojej reštaurácii, food tracku alebo akejkoľvek inej gastro prevádzke vydať, máme pre vás na záver ešte niekoľko tipov, ako z nich “vyžmýkať” maximum. Napokon, aj napriek vyšším nákladom na ich nákup vám môžu takéto obaly na jedlo priniesť omnoho viac spokojných zákazníkov, ktorí navyše zanechajú pochvalnú recenziu. Na čo by ste sa mali zamerať, aby mala táto investícia naozaj rýchlu návratnosť?

 

  • Dajte vedieť o tom, že používate eko obaly na jedlo, oznámte to svojim potenciálnym zákazníkom priamo v prevádzke na plagátoch alebo tabuliach, píšte o tom na sociálnych sieťach, na webstránke alebo využite tento fakt v rámci rebrandingu, ak ho plánujete.

  • Ak je to v súlade s vašim presvedčením a celkovým štýlom prevádzky, pripojte k trendu eko obalov aj ďalšie aktivity v súlade s ochranou životného prostredia a vzdelávajte napríklad formou eventov v tomto duchu.

  • Nie ste si istí, či je eko obal to pravé orechové pre vašich zákazníkov alebo prevádzku? Vyskúšajte ponúknuť dve varianty obalov na jedlo – eko aj jednorázové a možno tak rýchlejšie zistíte, koľkí zákazníci sú tejto myšlienke naklonení. 

 

PONUKA EKO OBALOV NA JEDLO