EKO obalový materiál. Aké má výhody a nevýhody?

Eko obalový materiál a produkty dnes predstavuje obrovský trend a možnosť, ako sa vo svojej gastroprevádzke alebo obchode odlíšiť od konkurencie. Nálepku EKO dnes nájdete na veľkom množstve obalov. Otázkou však ostáva, do akej miery sú tieto obaly alebo napríklad eko jednorázový riad či poháre výhodné a či so sebou dokonca neprinášajú aj nejaké negatíva.

Premýšľate práve nad tým, že by ste vybrali pre svoj e-shop alebo reštauráciu niektoré z eko obalov? V tom prípade čítajte ďalej. Uľahčíme vám rozhodovanie, porovnaním ich výhod a nevýhod.

4

OBSAH ČLÁNKU

 

  1. Čo je EKO obalový materiál? A čo, naopak, nie?
  2. Typy eko obalových materiálov
  3. Pozadie trendu EKO obalových materiálov
  4. Výhody EKO obalov
  5. Nevýhody EKO obalov

Aké požiadavky má spĺňať eko obalový materiál?

 

Už v úvode sme načrtli, že pojem EKO obal je v aktuálnej dobe trendom. Niekedy však aj ľahko použiteľným marketingovým ťahom, ktorý používajú spoločnosti k tomu, aby zvýšili sympatie so svojou značkou alebo prevádzkou, no realita je od ekologického riešenia na míle vzdialená.  

Čo je eko obalový materiál? 

Za eko obalový materiál môžeme označiť produkt vytvorený s ohľadom na životné prostredie. Avšak taký, ktorý minimalizuje svoj negatívny vplyv na prírodu počas celého svojho životného cyklu – od výroby cez využitie až po finálnu likvidáciu.

Ak sa na to pozrieme z pohľadu materiálov, eko obaly sú vyrábané z recyklovaných alebo biologicky rozložiteľných zdrojov s jasným cieľom. Znížiť odpad, eliminovať znečistenie a potláčať narastajúcu uhlíkovú stopu. Ideálne je, aby sa takéto obalové materiály plne rozložili bez vznikajúcich škodlivín alebo sa dali šetrne recyklovať. 

Ak sa pozrieme ešte o krok späť, aj na výrobu eko obalových materiálov sa kladú nejaké požiadavky. Tá by mala mať čo najnižší dopad na životné prostredie a čerpať suroviny z obnoviteľných zdrojov, ako sú drevo, bambus alebo obaly z cukrovej trstiny, ktoré sa po použití biologicky rozkladajú.

Na strane druhej, za obaly, ktoré nemôžeme nazvať ekologické, označujeme produkty vyrábané z materiálov so značnou environmentálnou záťažou. Príkladom sú klasické plasty alebo hliník. Okrem výroby je zdĺhavá aj ich likvidácia, pričom platí, že k úplnemu rozkladu nedochádza ani za desiatky rokov. 

Ak by sme to mali zhrnúť, označenie eko obalový materiál nie je vždy jednoznačné a niekedy môže ísť o mačku vo vreci. Rozhodnutie, či je obal skutočne „eko“, súvisí s dôležitými faktormi, ako je nielen použitý výrobný materiál, ale aj spôsob, ako je obalový materiál po použití znova recyklovateľný alebo ako prebieha jeho likvidácia.

Typy eko obalových materiálov 

 

Jednotlivé typy obalových materiálov môžeme rozdeliť podľa množstva kritérií. Práve v súvislosti s ich výrobou, samotného využitia (ako obaly pre produkty alebo gastro) či ich odbúrateľnosťou/likvidáciou. Najčastejšie ich však odlišujeme podľa surovín, z ktorých sú vyrábané. A to na:

Eko obalový materiál z papiera a kartónu 


Papierové a kartónové obaly sú jednými z najpoužívanejších ekologických obalových materiálov. Dôvod je jasný – sú vyrobené z obnoviteľných zdrojov, ako je drevo (celulóza) a veľmi ľahko sa s nimi pracuje aj po použití. Napríklad vďaka recyklácii alebo kompostovaniu. Kartónové krabice, papierové tašky a obaly na potraviny z papiera sú príkladom, s ktorým sa stretávame na dennej báze.

5

MARKBAL TIP: Jedným z príkladov eko obalového materiálu je vlnitá lepenka. Dá sa využiť nielen ako jedna z vrstiev obalu, ale taktiež ako výplň balíkov, ktorú je možné opätovne použiť a veľmi ekologicky zlikvidovať. Jej vlastnosti – tepelnú izoláciu, ľahkosť a bezpečné uskladnenie využívajú aj krabice na pizzu z vlnitej lepenky

Eko jednorázový riad z bioplastov

 

Bioplasty sú plasty vyrobené z obnoviteľných zdrojov. Príkladom je kukuričný škrob, cukrová trstina alebo zemiaky. Že ste ešte o takých nepočuli? Možno ani neviete, no vo vašej obľúbenej polievkárni či food trucku vám už naservírovali jedlo do menu boxu, misky alebo taniera z cukrovej trstiny, pribalili príbor z ekologického kompozitného materiálu (takzvané WPC materiály, ktoré kombinujú plast a drevo a dokonca sa dajú umývať v myčke na riad), prípadne vám k drinku pridali slamku z bio papiera. Tieto materiály, a mnohé ďalšie, sú na rozdiel od tradičných plastov, pochádzajúcich z fosílnych palív, bez problémov rozložiteľné alebo kompostovateľné. Rovnako, ako eko-bio obaly a doplnky z dreva a bambusu, ktoré efektne dopĺňajú vybavenie cateringových služieb – napichovadlá, lodičky, fingerfood doplnky a podobne.

Prečo sú ekologické obalové materiály populárne?

 

O ekologických problémoch a potrebe zmeny v dôsledku klimatických procesov počuť čoraz hlasnejšie a to v takmer každej oblasti nášho života. Nevyhnú sa tomu, samozrejme ani obchodníci alebo gastro odvetvie. 

Aj zákazníci si vyberajú podľa obalových materiálov

Znečistenie plastami, vyťažiteľnosť zdrojov a celé nastavenie spoločnosti smerujú k tomu, že sa mení aj správanie spotrebiteľa. Je preto logické, že sa stáva citlivejší na environmentálne otázky a začína uprednostňovať produkty a značky, ktoré ponúkajú udržateľné riešenia. Ako sú napríklad eko obaly či eko jednorázový riad. Zároveň mnohé firmy a spoločnosti vnímajú tento trend ako hodenú rukavicu a berú ho ako jednu z možností, ako sa odlíšiť od konkurencie a získať si zákazníkov, ktorí myslia aj trochu “out of the box”.

6

Regulácie, nariadenia a tlak zhora

Druhým a nemenej podstatným dôvodom je tlak zo strany vládnych nariadení a nadnárodných organizácií. Prichádzajú regulácie, prijímajú sa prísnejšie zákony a nariadenia v súlade s používaním jednorazových plastov aj v rámci Európskej zelenej dohody. Ich cieľom je hľadať ekologickejšie a udržateľné riešenia, napríklad aj prostredníctvom eko obalového materiálu. V niektorých krajinách sú takéto prevádzky alebo obchody dokonca podporované dotáciami alebo úľavami, vďaka ktorým sa lepšie dokážu sústrediť na svoj rast. 

Veľký rozruch spôsobila v novembri 2022 Európska komisia zamýšľanou reguláciou pre obaly, ktorá jasne zadefinovala, v rámci akého využitia sú bioplasty prospešné pre naše životné prostredie a kedy, naopak, predstavujú viac odpadu a problémov. Alarmujúcim ukazovateľom bol napríklad fakt, že v roku 2021 vyprodukoval každý človek žijúci v Európe 190 ton odpadu výhradne z obalového materiálu. A toto číslo podľa Teresy Riberovej Rodríguezovej, španielskej ministerky pre ekologickú transformáciu a demografické výzvy, ešte porastie. Ak sa nič nezmení do roka 2030 dokonca o celých 20 %.

Výhody a nevýhody eko obalových materiálov

Otázka teda znie. Používať alebo nepoužívať eko obalové materiály, v prípade, ak ste majiteľom gastro zariadenia, e-shopu, logistického a baliace strediska či akejkoľvek inej prevádzky, kde sú obaly súčasťou každodenného fungovania. Na to, aby ste sa vedeli čo najlepšie rozhodnúť, zhrnuli sme vám výhody a nevýhody tohto riešenia.

Výhody ekologických obalových materiálov

Eko obaly znižujú environmentálnu záťaž a prispievajú k udržateľnosti 

To je jednoducho nepopierateľný fakt, ak, samozrejme, vezmeme v úvahu to, ktoré si vyberiete. Tie, ktoré sú vyrobené z prírodných, recyklovateľných alebo kompostovateľných materiálov, eliminujú množstvo odpadu končiaceho na skládkach alebo v oceánoch. Zároveň sa pri ich výrobe využíva menej energie a surovín, čo znižuje pomyselnú uhlíkovú stopu.

7

Imidž spoločnosti v očiach zákazníka a stotožnenie s princípmi

Mnohé prevádzky, majú ekologický prístup vtesaný do svojho brandu a vnútropodnikovej kultúry. Používanie eko obalov je pre nich must – have. Takéto spoločnosti a firmy sú vnímané ako spoločensky uvedomelé, vzbudzujú dôveryhodnosť pri získavaní nových zákazníkov a udržiavaní si tých existujúcich, ktorí uprednostňujú udržateľné riešenia. 

Dodržiavanie legislatívy a nariadení

Hoci možno v aktuálnom čase (august 2024) na Slovensku nie sú zavedené žiadne prísnejšie regulácie, zákony a nariadenia, ktoré by upravovali to, aké druhy obalových materiálov je potrebné používať, z analýz vyplýva, že tento čas v dostupnej dobe môže prísť. Používanie ekologických obalových materiálov navyše môže výrazne prispieť k ESG spoločnosti alebo firmy, ktoré je už pomaly ale isto realitou aj u nás.

Nevýhody ekologických obalových materiálov 

Eko obalové materiály sú drahšie

Stále totiž platí, že je ich výroba ekonomicky náročnejšia, ako v prípade tradičných plastov. Vyššie obstarávacie náklady, ktoré navyše nie je možné premietnuť do finálnej ceny produktu, môžu najmä pre začínajúce alebo malé prevádzky znamenať veľkú záťaž. 

Niektoré eko obaly môžu byť menej funkčné (pevné, odolné, atď) 

Realita a prax hovoria jasne. Mnohé aktuálne používané ekologické materiály, z ktorých sa obaly vyrábajú, nemajú rovnakú pevnosť, trvanlivosť či vodotesnosť ako tradičné plasty. A to je napríklad v prípade gastro odvetvia výrazný problém. Naservírovať zákazníkovi polievku do eko obalu, z ktorého mu do pár minút vytečie, rozhodne neprispieva k budovaniu stálej a spokojnej klientely. 

Realita sa míňa zámeru

Aj keď sú mnohé eko obaly označené ako kompostovateľné alebo recyklovateľné, prax je niekde inde. Na takúto likvidáciu neexistujú vhodné zariadenia alebo sa pri triedení nedodržiavajú potrebné pravidlá (separovanie na skládkach a podobne) a obal, hoci s nálepkou eko, nie je možné zlikvidovať tak, ako by sa malo. Ekologický prínos sa teda v konečnom dôsledku rovná nule, navyše s vysokými nákladmi.

Usúdili ste, že aj napriek menovaným nevýhodám sú eko obalové materiály tou správnou voľbou pre vašu prevádzku? V tom prípade si zaručene vyberiete z našej bohatej ponuky eko-bio produktov. Neviete si vybrať? Kontaktujte nás na 0905/458 656 alebo markbal@markbal.sk a my vám radi podáme pomocnú ruku.

VYBRAŤ EKO OBALOVÝ MATERIÁL

 

 

ZDROJE: 

https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-16946-2023-INIT/sk/pdf

https://www.consilium.europa.eu/sk/press/press-releases/2023/12/18/packaging-and-packaging-waste-council-adopts-its-negotiating-position-on-new-rules-for-more-sustainable-packaging-in-the-eu/

 

https://www.consilium.europa.eu/sk/policies/circular-economy/

https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal_en