Ako vybrať jednorázový riad do stánku alebo foodtrucku?

Jednorázový riad je povinnou súčasťou stánku na jarmoku alebo akomkoľvek inom evente, kde plánujete podávať jedlo a nápoje. Nie je však riad ako riad. Líši sa minimálne tým, z akého materiálu je vyrobený, kvalitou a odolnosťou a, čo vôbec nie je zanedbateľné, aj cenou. S prichádzajúcou jeseňou odštartoval aj kolobeh jarmokov, výstav a podujatí, kde zrejme ani vy so svojím pojazdným občerstvením nemôžete chýbať. Aby sme vám uľahčili rozhodovanie a ukázalI všetky možnosti, v tomto článku vám zhrnieme všetky potrebné informácie, vďaka ktorým si ľahko vyberiete ten najvhodnejší jednorázový riad do stánku alebo foodtrucku

 1

OBSAH ČLÁNKU:

 

  1. Aké sú možnosti jednorázového riadu na jarmok a podobné podujatia?
  2. Aké nároky by mal spĺňať jednorázový riad na jarmok?
  3. Podľa čoho vybrať jednorázový riad do stánku alebo foodtrucku?

Aká je ponuka jednorázového riadu do stánku alebo foodtrucku?

 

Začínate svoju prvú sezónu s pojazdným stánkom? Alebo ste si konečne zadovážili svoj sen – food truck či pojazdnú kaviareň s jedinečným konceptom a už sa neviete dočkať, kedy obslúžite prvých zákazníkov? V tom prípade vás bude zaujímať, z akých druhov jednorázového riadu si môžete vyberať.

Jednorázové poháre a poháriky

Pre stánok s nápojmi, kaviareň alebo výčap je jednoducho must-have. Jednorázové poháre a poháriky sú potrebné pre podávanie studených aj teplých nápojov. Plastové a papierové poháre vyberajte pre studené nápoje. Iná káva, a to často doslova, sú poháriky na horúce nápoje, ktoré majú špeciálnu úpravu alebo izolačnú vrstvu, aby ste mohli svojim zákazníkom bezpečne podávať kávu alebo čaj. Ak má váš koncept gastro stánku aj ekologický rozmer, možno vám padnú vhod bioplastové poháriky.

Jednorázové taniere, misky a tácky

Jednorázové taniere, misky a tácky sú základným riadom, bez ktorého sa nezaobídete, ak plánujete podávanie jedál. Plastové a papierové taniere sú vhodné pre väčšinu druhov jedla a pochutín, pričom biodegradovateľný riad z cukrovej trstiny alebo palmových listov predstavuje udržateľnú, no o niečo ekonomicky náročnejšiu možnosť. Veľmi dôležité je v tomto prípade hľadať dostupné možnosti podľa druhu jedla, ktoré budete pripravovať. 

Tácky sú ideálne na podávanie viacporciových jedál, kde zákazník dostane hlavné jedlo a prílohy na jednom podnose alebo sa skvele hodia pre jedlá typu klobása, grilované mäso a podobne. Super novinkou, ktorá konečne vyriešila presakujúce tácky pod mastnejšie jedlá je takzvaný nepremastniteľný jednorázový riad. Na tekuté jedlá alebo poké budete potrebovať jednorázové misky, ideálne aj s viečkom. Na polievky sú ideálne misky, vhodné aj do mikrovlnnej rúry

Jednorázové príbory

K väčšinám jedál, ak to nebudú práve hotdogy, hamburgery alebo cigánska v žemli, budete potrebovať jednorazové príbory. Vidličky, lyžičky aj nožíky si môžete vybrať v udržateľnejšej a ekologickejšej drevenej verzii alebo siahnite po klasickom plastovom jednorázovom príbore

Štýlový jednorázový fingerfood riad

Plánujete predávať fingerfood? Trendy chuťovky, ktoré sa konzumujú ručne, si vyžadujú tak trochu špecifický druh jednorázového riadu. Fingerfood jednorázový riad – misky, taniere a tácky, tégliky a viečka nezabudnite doplniť o napichovadlá a príbory v prípade, ak si zákazníci predsalen nebudú chcieť zašpiniť prsty. Čo sa týka materiálu, okrem plastových miniriadov nájdete v ponuke aj ekologickejšie a trendy varianty, ako napríklad drevené misky v tvare lodičky a podobne.

Okrem toho je tu ešte veľké množstvo detailov, o ktoré môžete svoj gastro stánok na jarmok, festival alebo akýkoľvek iný event vybaviť. Príkladom sú papierové alebo bambusové slamky, jednorázové kelímky na zmrzlinu a napichovadlá

Aké nároky by mal spĺňať jednorázový riad na jarmok?

 

Aby bol jednorázový riad v súlade s hygienickými požiadavkami v rámci gastroprevádzky, ale taktiež spĺňal dôležité funkčné požiadavky (nepresiakavsť, nepremokavosť, tepelná izolácia a podobne) či zapadol do konceptu vášho biznisu, je tu niekoľko vlastností, ktoré rozhodujú o tom, či je daný typ riadu pre váš stánok alebo foodtruck vhodný alebo nie. Ktoré sú to? 

2

Jednorázový riad by mal byť dostatočne odolný a pevný 

Nič nie je horšie, ako keď servírujete jednu porciu za druhou a nespokojní zákazníci sa vracajú s tým, že sa im jedlo pretieklo, vysypalo sa alebo presiaklo skrz-naskrz cez misku alebo tácku. Aby jednorázový riad udržal rôzne druhy jedál, vrátane tých teplých, mastných alebo tekutých, je odolnosť základnou podmienkou pri jeho výbere. V prípade jednorázových pohárov platí, že by nemali prepúšťať svoj obsah ani sa deformovať pod vplyvom teploty či vlhkosti. 

Pri teplých nápojoch a jedlách zvoľte vhodné materiály

Horúce jedlá, ako polievky, omáčky alebo nápoje ako káva a čaj, prípadne varené víno, punč a medovina si vyžadujú riad odolný voči vysokým teplotám. Špeciálna konštrukcia s izolačnými vrstvami navyše umožní pohodlný úchop aj pre vašich zákazníkov a nápoj ich bude v rukách len príjemne hriať, nie páliť

Pozor na škodliviny, používajte bezpečný jednorázový riad

O mikroplastoch a rôznych škodlivých látkach, ktoré požívame v prípade, ak je jedlo servírované v nevhodnom riade, sa dnes vedú mnohé debaty. Aj jednorázový riad musí spĺňať štandardy hygieny a taktiež bezpečných materiálov, ktoré ani v prípade, ak doňho naservírujete teplé a mastné jedlá, nespôsobí zákazníkom žiadne ujmy na zdraví a teda je 100 % zdravotne nezávadný. 

Ekologický jednorázový riad – áno alebo nie? 

Najprv si položme otázku. Aký to je? Ekologický jednorázový riad sa svojou výrobou, použitými materiálmi a taktiež svojou likvidáciou snaží o čo najmenšie až minimálne vplyvy na naše životné prostredie. Biologicky odbúrateľné a kompostovateľné riady vyrobené z bio papiera, bio plastu PLA, cukrovej trstiny, dreva a bambusu sú navyše nielen šetrné k životnému prostrediu, ale prispievajú aj k udržateľnejšiemu obrazu biznis konceptu.

 MARKBAL TIP: Ak si nie ste istý, čo vo svojom stánku alebo foodrucku, či dokonca akejkoľvek inej gastro prevádzke používať alebo nepoužívať ekobio riad a obaly, prečítajte si náš článok, kde sa im pozreli bližšie na zúbok a porovnali ich výhody a nevýhody.

Podľa čoho vybrať jednorázový riad do stánku alebo foodtrucku? 

 

Už viete, z čoho môžete vyberať, aj aké vlastnosti musí jednorázový riad mať. Tak teda, poďme sa pozrieť, ako vybrať ten najlepší práve pre váš stánok alebo foodtruck. Je to dôležité nielen z pohľadu zabezpečenia všetkého potrebného pre podávanie jedál a nápojov, ale taktiež jedna z konkurenčných výhod. Dôvod, aby pri najbližšom evente zákazníci vyhľadali práve váš stánok. Na čo by ste sa mali pri výbere zamerať? 

Prispôsobte jednorázový riad typ podávaných jedál, nápojov alebo pochutín 

Najdôležitejším krokom pri výbere všetkých tých tanierov, misiek, pohárov a pod. je presne vedieť, čo do nich bude chcieť podávať. Na základe toho vyberajte odolnejšie alebo menej odolnejšie riady, ich presný typ a taktiež veľkosť, podľa vašej porcie. Zistite, či nebudete potrebovať aj viečka alebo rovno kompletné menu boxy. Zvážte teplotu jedla, konzistenciu a vlastnosti, ako je zvýšená mastnota a podobne. 

3

Zvážte možnosť udržateľnejšieho podávania jedál a nápojov v stánku

Okrem ekologického rozmeru je tu totiž ešte jeden argument, ktorý by mali vziať v úvahu najmä majitelia streetfood stánkov a pojazdných truckov. Eko jednorázový riad je marketingová konkurenčná výhoda a navyše vyzerá jedlo podávané v ňom efektnejšie. Ruku na srdce, aj v gastre platí, že dizajn predáva. Ak navyše viete, že váš produkt ani zďaleka nie je o obale, práve ste objavili kombo, ktoré na zákazníkov zafunguje ako lep na myši. 

Cena jednorázového riadu

Náklady na jednorázový riad hrajú určite kľúčovú úlohu pri rozhodovaní, ktorý typ si vybrať. Napokon, premietajú sa aj do ceny podávaného jedla v stánku. Vo všeobecnosti platí, že udržateľnejšie riešenia sú o niečo cenovo náročnejšie ako klasický jednorázový riad s väčšou ekologickou stopou. Čo je však vždy dôležité, je funkčnosť – kvalita a odolnosť riadu. Spokojnosť zákazníkov má totiž nesmierne vysokú hodnotu a práve takýto detail ju dokáže výrazne naštrbiť.

Nezabudnite na estetické hľadisko jednorázového riadu 

O príťažlivejšom dizajne ekobio jednorázového riadu sme už niečo načrtli vyššie. Neznamená to však, že jedlo podávané na bežnom plastovom jednorázovom riade nemôže pôsobiť pre zákazníka ako pastva pre oči. Stačí zvoliť zaujímavejšie servírovanie alebo využiť potenciál taniera či misky naplno. Majstrom sú v tomto fingerfood kelímky, ktoré dokážu podtrhnúť dizajn jedla v maximálnej možnej miere. Napríklad v prípade dezertov, kaší, a rôznych jedál menej tuhej konzistencie.  

MARKBAL TIP: Patrí medzi jeden z vašich cieľov budovanie značky vášho food and beverage biznisu? Aj na festivale, jarmoku alebo akomkoľvek evente môžete zažiariť jednorázovým obalom s vlastnou potlačou. Aké sú možnosti a koľko to stojí? Radi vám povieme viac na 0905/458 656 alebo markbal@markbal.sk 

Podarilo sa vám zistiť, ako vybrať jednorázový riad do vášho stánku alebo foodtrucku na nadchádzajúci jarmok alebo trhy? Veríme, že vám tieto tipy padli vhod. Ak by ste mali viac otázok, pokojne nás kontaktujte, radi vám pomôžeme vybrať ideálny.

VYBRAŤ JEDNORÁZOVÝ RIAD